Nieuwe editie over hitte

Het nieuwe trenddossier van de Lichtkogel heeft als onderwerp hitte. In de zomer hebben we vaker te maken met hoge temperaturen. Dat kan schadelijk zijn voor mensen, planten en dieren, onze leefomgeving en infrastructuur. In deze editie verkennen we dit onderwerp vanuit verschillende invalshoeken. En we gaan op zoek naar oplossingen.

Nieuwe editie van de Lichtkogel over hitte

Het jaar 2022 was een extreem warm, zonnig en droog jaar. In de zomer van dat jaar steeg volgens het KNMI de temperatuur in ons land tot bijna 40 graden. Honderd jaar geleden was het aantal tropische dagen, met een maximumtemperatuur van 30 graden of hoger, iets meer dan één per jaar. In het huidige klimaat zijn dat er rond de vijf per jaar. Wetenschappers zijn het erover eens dat elke hittegolf tegenwoordig verband houdt met de opwarming van de aarde.

Cascade-effecten

Hitte heeft invloed op de buitenruimte, onze infrastructuur en leefomgeving. Denk daarbij aan de gevolgen voor bestrating, sluizen, bruggen en rails; maar ook aan verslechtering van de waterkwaliteit, schade aan de natuur en afname van de arbeidsproductiviteit. Bovendien kan er sprake zijn van cascade-effecten, een kettingreactie van gebeurtenissen. Door hitte stijgt de temperatuur van het oppervlaktewater. Dat zorgt voor een afname van het zuurstofgehalte van water, wat tot problemen voor vissen kan leiden. Met als mogelijke gevolgen vissterfte en verlies aan biodiversiteit.

Klimaatadaptatie

In het jaar waarin Rijkswaterstaat 225 jaar bestaat, besteden we aandacht aan klimaatadaptatie. Want we willen niet alleen maar achteruit maar ook vooruit kijken. Voor dit trenddossier over hitte vormden we een redactieraad met experts van organisaties als stichting Climate Adaptation Services, KNMI, ProRail, RIVM, TU Delft, Wageningen University & Research en Rijkswaterstaat. In een aantal bijeenkomsten verkenden we hitte in relatie tot klimaatadaptatie vanuit verschillende invalshoeken.

Gevolgen van hitte

Wat zijn de gevolgen van hitte voor de infrastructuur? Wat zijn de verwachtingen voor de natuur? Kunnen we in de toekomst meer hittecrises verwachten en wat betekent dat dan voor onze leefomgeving? En hoe kan Rijkswaterstaat in samenwerking met partners het beste omgaan met deze ontwikkelingen?

Door Hilde Roothart


Lichtkogel Experience

KAS Woerden

Meld je aan voor de Lichtkogel Experience over hitte!