Nieuwsbrief april 2023

deLichtkogel_beeldmerk_blauw DEF

Wie vandaag wordt geboren, zal het in de toekomst steeds warmer, nee zelfs heter, krijgen. In deze nieuwsbrief: Wat zijn onze perspectieven op de toekomst van hitte? Kunnen we leven in tijden van extreme hitte? En verder: Spelen met tijd terwijl de zeespiegel stijgt.

Perspectief op de toekomst van hitte

Perspectieven op de toekomst van hitte

Perspectief, dat vinden toekomstverkenners een mooi woord. Denk aan toekomstperspectief, en ook aan handelingsperspectief. Het is een kunst om deze twee, morgen verkennen en vandaag handelen, met elkaar te combineren. Bij de Lichtkogel worden verschillende invalshoeken vertegenwoordigd door een redactieraad. Zoals voor de verkenning van de toekomst van hitte.

Leven in tijden van extreme hitte

Strand

Wie nu geboren wordt, zal extreme hitte in de toekomst meemaken. De mens is onherroepelijk verantwoordelijk voor het opwarmen van de aarde. Hittegolven, hoosbuien, droogtes en tropische cyclonen zijn er in frequentie en intensiteit waarneembaar door toegenomen. Dat staat in het syntheserapport van het IPCC dat de kennis van 6 eerdere rapporten van het wetenschappelijk klimaatbureau van de Verenigde Naties samenvat.

Kom naar de Lichtkogel Experience over hitte

KAS Woerden presentatieruimte

Kom je ervaren wat het betekent als Nederland heet wordt? Wil je weten hoe kwetsbaar wij zijn als de temperatuur oploopt? Kom je meedenken over probleemoplossers voor hitte? En wil je weten hoe we voor koelte kunnen zorgen? Ga met ons in gesprek over trends en de toekomst van hitte. Meld je dan aan voor de Lichtkogel Experience die plaatsvindt op dinsdag 13 juni in KAS Woerden.

Spelen met tijd terwijl de zeespiegel stijgt

Deltawerken

Adaptatietijd, dat is de tijd die nodig is om ons aan te passen aan klimaatverandering. Het lijkt erop dat we ons voortdurend laten overvallen. We weten dat het warmer wordt, maar we denken dat het langzamer gaat dan het in werkelijkheid doet. In de sessies die het programma Strategische Verkenningen met Deltares (Rethink de Delta) organiseert, wordt in een spelvorm gewerkt waarbij de deelnemers de verstrijkende tijd kunnen ervaren.

Abonnement op de Lichtkogel?

In mei verschijnt het trenddossier van de Lichtkogel over hitte. De artikelen worden binnenkort online gepubliceerd. Wil je een gedrukt exemplaar van deze uitgave ontvangen? Abonneer je dan (gratis) op de trenddossiers van de Lichtkogel.