Nieuwsbrief februari 2023

deLichtkogel_beeldmerk_blauw DEF

Goed nieuws! Het fietslandschap van de toekomst kan een bijdrage leveren aan de oplossing van maatschappelijke problemen. Verder in deze nieuwsbrief: een vooruitblik naar het trenddossier van de Lichtkogel over hitte. En aandacht voor het verslag van de Kraaiennestdag 2022.

In gesprek over het fietslandschap van de toekomst

LKX Fietslandschap 800px

Voor velen van ons is de Nederlandse fietscultuur enorm gewoon. En vaak beseffen wij niet hoe bijzonder wij eigenlijk zijn in de dagelijkse ‘fietsgang’ van zaken. Maar hebben we door die koppositie nu last van de wet van de remmende voorsprong? Tijdens de Lichtkogel Experience die plaatsvond op 29 november 2022 in Move Amsterdam keken we met een andere blik naar onze fietsinfrastructuur en die van andere landen.

Verleden en toekomst van het fietslandschap

NB SILO 800px

Onze fietsinfrastructuur is het resultaat van 100 jaar hard werken door onderzoekers, beleidsmakers, belangengroepen en ingenieurs. Maar het fietslandschap is niet af. Het is voortdurend aan verandering onderhevig onder invloed van trends. De toekomst is rooskleurig, want fietsen kan de oplossing zijn voor veel maatschappelijke problemen.

Nederland wordt heet!

NB Nederland wordt heet 800px

Dat Nederland warmer wordt merken we al een tijdje. Het is dan ook niet voor niets dat de aankomende editie van de Lichtkogel zal gaan over hitte. Dat is trouwens niet de eerste keer dat we aandacht besteden aan dit onderwerp. In 2015 hebben we een trenddossier gepubliceerd met de titel ‘Nederland warmt op!’. Dus wat is er in de tussentijd veranderd? En wat zijn de problemen waar we nog steeds tegen aanlopen? Wij, de redactie van de Lichtkogel, hebben het voor je uitgezocht.

Inspiratie op de Kraaiennestdag 2022

NB Kraaiennestdag 2022 800px

De Kraaiennestdag 2022 was de open dag van het programma Strategische Verkenningen waar de Lichtkogel deel van uitmaakt. Het thema was ‘Snel en langzaam, ver weg en dichtbij - Keuzes maken voor de toekomst van onze fysieke leefomgeving’. De open dag vond plaats op 11 oktober 2022 in Tilburg. Samen verkenden we de toekomst van een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland.

Denk en doe mee op LinkedIn

De groep Lichtkogel op LinkedIn bestaat ruim een jaar. Hier delen we nieuws over nieuwe onderwerpen van de Lichtkogel.  En we besteden aandacht aan trends en ontwikkelingen die invloed hebben op onze fysieke leefomgeving en organisaties. We nodigen je van harte uit om mee te denken over de toekomst van ons land.