Nieuwsbrief juni 2023

Lichtkogel _logo_hitte

Je bent van harte welkom bij de Lichtkogel Experience over hitte. In deze nieuwsbrief: Bekijk het programma van deze bijeenkomst en meld je aan. De hitteverwachting voor morgen in het nieuwe trenddossier van de Lichtkogel over hitte. En verder: Wie ontwerpt de algoritmen?

Kom naar de Lichtkogel Experience over hitte

KAS Woerden

Kom je ervaren wat het betekent als Nederland heet wordt? Wil je weten hoe kwetsbaar wij zijn als de temperatuur oploopt? Kom je meedenken over probleemoplossers voor hitte? En wil je weten hoe we voor koelte kunnen zorgen? Ga met ons in gesprek over trends en de toekomst van hitte. Meld je aan voor de Lichtkogel Experience die plaatsvindt op dinsdag 13 juni in KAS Woerden.

Hitte maakt ons kwetsbaar

Klimaatonderzoeker Peter Siegmund (KNMI) vertelt over extreme weersomstandigheden die veroorzaakt worden door klimaatverandering: “De klimaatzones schuiven met 1 meter per uur noordwaarts”. Landschapsarchitect René van der Velde (TU Delft) gaat in op de gevaren van hitte en laat zien hoe groene infrastructuur kan zorgen voor verkoeling. Tijdens de workshops ga je met elkaar in gesprek over de problemen en mogelijke oplossingen voor de gevolgen van hitte.

Nieuwe editie van de Lichtkogel over hitte

Station Amersfoort

Het nieuwe trenddossier van de Lichtkogel heeft als onderwerp hitte. In de zomer hebben we vaker te maken met hoge temperaturen. Dat kan schadelijk zijn voor mensen, planten en dieren, onze leefomgeving en infrastructuur. In deze editie verkennen we met een externe redactie dit onderwerp vanuit verschillende invalshoeken. Zowel theorie als praktijk komen aan bod.

Gevolgen van extreme hitte

Lisette Klok werkte bij de Hogeschool van Amsterdam aan de ontwikkeling van de bruikbare ‘Mindmap hitte in de stad’. Wethouder Cathelijne Bouwkamp vertelt over wat extreme hitte betekent voor de Arnhemse praktijk. In opdracht van Stefan Jan (ProRail) zoeken studenten naar manieren om het stationsgebied van Amersfoort koel te krijgen: “Wij willen het veel groener aanpakken”.

Rijkswaterstaat bestaat 225 jaar

Rijkswaterstaat 225 jaar

In het jaar waarin Rijkswaterstaat 225 jaar bestaat, kijkt de organisatie naar het verleden maar vooral naar de toekomst. Directeur-generaal Michèle Blom schrijft in deze editie: “Rijkswaterstaat ziet klimaatadaptatie als één van de grote opgaven voor de komende eeuw. We moeten Nederland veilig en leefbaar vormgeven, ondanks klimaatverandering.”

Wie ontwerpt de algoritmen?

Wie ontwerpt de algoritmen?

De verwachtingen rond AI zijn hooggespannen. Kunstmatige intelligentie gaat ons leven fundamenteel veranderen. Of toch niet? In 2018 verscheen het trenddossier ‘Wie ontwerpt de algoritmen?’. Deze publicatie is nog steeds actueel. Lees de artikelen over een algoritme als collega, AI voor iedereen en de vraag om nieuwe vormen van rechtsbescherming.

Meld je aan voor de Lichtkogel Experience

KAS Woerden

Je bent van harte welkom op de Lichtkogel Experience over hitte. Kom met ons meedenken en -praten over onze kwetsbaarheid als de temperatuur oploopt. Wat zijn de gevolgen voor onszelf, onze leefomgeving en infrastructuur? Wat kunnen we doen om te zorgen voor verkoeling? En hoe kunnen we daarbij met elkaar samenwerken?