Co-financiering van een zanddijk op Texel

Ken je de Hondsbossche Duinen aan de kust van Noord-Holland? Op Texel zagen ze zo’n duinachtige zeewering als een mooie manier om landbouwgebied en woonruimte te behouden en natuurgebied aan te vullen. Samenwerking bij de financiering zorgde ervoor dat de harde waterkering op Texel nu een zandige zeewering is: de Prins Hendrikzanddijk.

Prins Hendrikzanddijk

Op Texel, aan de kant van de Waddenzee, ligt een 3,5 kilometer lange dijk die het eiland beschermt tegen overstromingen. De dijk moest worden versterkt, omdat deze niet meer voldeed aan de eisen voor waterveiligheid. Om een dijk op de traditionele manier te versterken, moet je deze verbreden, verhogen, verstevigen en verzwaren. Maar dat zou in dit geval ten koste gaan van de Prins Hendrikpolder die achter de dijk ligt. De nieuwe waterkering is daarom aangelegd met zand, een duinachtige versterking die een natuurlijke overgang vormt tussen land en zee.

Robin Witkamp is als contractmanager bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) betrokken bij de zanddijk. “De nieuwe Prins Hendrikzanddijk sluit mooi, bijna schilderachtig, aan op het karakter van Texel”, zo vertelt hij. “Achter de dijk liggen natuurgebieden, landbouwgronden en woningen. Deze worden niet geschaad door de nieuwe zanddijk. Bovendien hoefden we niet te onteigenen en geen natuur te vervangen.” Op de zanddijk zijn een wandel- en fietspad en een uitzichtpunt aangelegd. Maar verder krijgt de natuur in dit Natura 2000-gebied alle ruimte en rust.

Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) financierde de basisversie van de dijkversterking, het grootste deel van de kosten. Maar de aanleg en het onderhoud van een zandige dijk zijn duurder dan die van een stenige dijk. Het Waddenfonds, de gemeente Texel (onder meer voor het fietspad) en HHNK boden extra financiering. Met Staatsbosbeheer werd een overeenkomst gesloten voor het beheer van de natuur op en bij de zanddijk. Zo wordt er ook op de lange termijn voor de natuur gezorgd.

Door Hilde Roothart


Duurzame financiering

Binnenkort meer over de nieuwe editie van de Lichtkogel over dit onderwerp.

Prins Hendrikzanddijk

Prins Hendrikzanddijk staand

De Waddenzeedijk beschermd Texel tegen hoogwater uit de Waddenzee. De Prins Hendrikzanddijk is onderdeel van de Waddenzeedijk. Deze dijk draagt bij aan het herstel en de versterking van de natuurwaarden in de Waddenzee.

Waddenfonds

Het Waddenfonds investeert in initiatieven en projecten die de ecologie en duurzame economische ontwikkeling van het Waddengebied versterken.