Lichtkogel Experience

Ga met ons op onderzoek uit naar trends en ontwikkelingen die op ons en onze organisaties afkomen. En ontmoet andere experts en geïnteresseerden bij de Lichtkogel Experience!

Op dinsdag 14 november 2023 vond in Fort bij Vechten de Lichtkogel Experience over publieke waarde plaats.

Lichtkogel Experience over publieke waarde

Lichtkogel Experience Publieke waarde intro

Een week voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer kwamen zo’n zeventig professionals samen voor de Lichtkogel Experience over publieke waarde. Hoe kunnen wij als professionals die werken aan de toekomst van onze leefomgeving bijdragen aan publieke waarde? Dat vraagt om een andere manier van werken: de bedoeling centraal zetten, in de maatschappij stappen, contact leggen met de samenleving, beleid en uitvoering bij elkaar brengen. Dit waren de sprekers:

  • In gesprek met Marije van den Berg Democratie in uitvoering over de beleidsruimte
  • In gesprek met  Marjan Slob Denker des Vaderlands over de fysieke ruimte
  • In gesprek met Annemarie Costeris Microsoft over de digitale ruimte
  • In gesprek met Robert Duiveman Instituut voor Publieke Waarden over de duurzame ruimte

Ruimtegesprekken over gedeelde en verdelende waarden

Publieke waarde is wat van waarde is voor het publiek. Maar er gaapt een gat tussen de systeemwereld van overheden en organisaties en de leefwereld van burgers. Deze middag riepen vier sprekers ons op om ruimer te gaan denken over elkaars waarden. Dat is een belangrijke voorwaarde voor het vinden van gedeelde grond in de publieke ruimte. Want wat het probleem ook is, gemeenschap is de oplossing.Lees het uitgebreide verslag van deze boeiende bijeenkomst.

Lichtkogel Experience Publieke waarde uitro

Fort bij Vechten

De bijeenkomst vond plaats in Fort bij Vechten dat deel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit fort en de waterlinie werden gebouwd om Holland te beschermen tegen aanvallen van buitenaf. In het fort is het Waterliniemuseum gevestigd.

Terugblik eerdere Experiences

Lichtkogel Experience Hitte inleiding

Lichtkogel Experience Hitte

De Lichtkogel Experience over hitte vindt plaats kort nadat de temperaturen in ons land hoog zijn opgelopen. Om het thema kracht bij te zetten, schijnt de zon ook op deze dag waarop de koelte ver te zoeken is fel. Met 28 graden Celsius in de buitenlucht is het in KAS Woerden ondanks de zonneschermen flink warm. Gemotiveerd door de warmte verkennen vijftig professionals de gevolgen van en mogelijke oplossingen voor hitte in onze leefomgeving.

LKX_Fietslandschap_intro

Lichtkogel Experience Fietslandschap van de toekomst

Voor velen van ons is de Nederlandse fietscultuur enorm gewoon. En vaak beseffen wij niet hoe bijzonder wij eigenlijk zijn in de dagelijkse ‘fietsgang’ van zaken. Maar hebben we door die koppositie nu last van de wet van de remmende voorsprong? Tijdens de Lichtkogel Experience die plaatsvindt op 29 november 2022 in Move Amsterdam kijken we met een andere blik naar onze fietsinfrastructuur en die van andere landen.

LKX_rechtenvandenatuur_intro

Lichtkogel Experience Rechten van de natuur

Op dinsdag 6 september 2022 presenteerde de Lichtkogel een inspirerende en actieve bijeenkomst bij In de Driehoek in Utrecht. Samen met 80 deelnemers nam filosoof René ten Bos onze houding ten opzichte van de natuur onder de loep. Daarna werd in 4 parallelle workshops geduid wat rechten voor de natuur voor ons in Nederland zou kunnen betekenen.

De toekomst van het ...

kwantum afbeelding

Terugblik Experience 'De toekomst van het internet'