Ga met ons op onderzoek uit naar trends en ontwikkelingen die op ons en onze organisaties afkomen en ontmoet andere experts en geïnteresseerden bij de Lichtkogel Experience!

Experience

Op donderdag 2 september 2021 vond de Lichtkogel Experience 'De toekomst van ons internet' plaats. Binnenkort volgt hier het verslag.

De toekomst van ons internet

Sinds het ontstaan van het internet, ongeveer 50 jaar geleden, is het internet geëvolueerd van een bescheiden communicatienetwerk voor wetenschappers tot iets wat niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven, zowel zakelijk als privé. Het internet biedt unieke kansen om wereldwijd met elkaar in contact te komen. Maar we stellen nu ook heel andere eisen aan het internet dan 50 jaar geleden. Bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid en transparantie. Dat komt doordat we het internet nu ook voor andere doeleinden willen gebruiken. Nationaal en internationaal zijn belangrijke uitdagingen ontstaan rondom onder andere de cyberveiligheid van onze infrastructuur, digitale soevereiniteit, publieke belangen en duurzaamheid. Hoe houden wij grip op deze uitdagingen? Wat zijn de fundamentele vragen waar wij voor staan? En welke rol kunnen wij in Nederland spelen bij de wereldwijde ontwikkelingen?

Tijdens de interactieve Lichtkogel Experience hebben we de dilemma's die in deze Lichtkogel benoemd zijn met jullie onderzocht en ontdekt op welke manieren we als experts, vanuit onze organisaties en als gebruikers samen kunnen werken aan de toekomst van ons internet.

Op deze pagina volgt binnenkort een verslag van de Experience.

Onderdeel van een quantumcomputer


Op deze foto is een onderdeel van een quantumcomputer te zien. Hoe zal quantumtechnologie de toekomst van ons internet bepalen?

Dit was het programma:

14:00 Opening

14:10 - Keynote: Onze toekomst met het internet

Spreker: Jaya Baloo, CISO bij Avast Software.

14:30 - Panelgesprek: Grip op ons internet

Experts vanuit verschillende perspectieven gingen met de deelnemers in gesprek over welke wereldwijde ontwikkelingen op ons af komen, en welke rol Nederland daarin zou kunnen spelen. Panelleden:

 • Jaya Baloo (Avast)
 • Lokke Moerel (Tilburg University/ Morrison & Foerster)
 • Maarten Botterman (ICANN)
 • Jos de Groot (directeur Digitale Economie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat)

15:10 - Pauze

15:20 - Break-out rooms

Onder leiding van experts gingen deelnemers met elkaar in gesprek over uiteenlopende perspectieven op de toekomst van ons internet:

 • Cyberdreigingen uit het buitenland: terugslaan of praten?
  met Sico van der Meer, Clingendael Instituut
 • De toekomst in met quantum internet
  met Ingrid Romijn van Quantum Delta NL
 • Wat is de juiste aanpak voor regulering in de digitale ruimte?
  met Michiel Steltman, directeur Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL)
 • Publieke waarden op het internet van de toekomst
  met Robert Goené, lead van het Future Internet Lab van Waag
 • ‘Undermine through design’ - hoe kunnen we al in de ontwerpfase anders met interactieve systemen omgaan?
  met Ilse Pouwels, concept design student Umea Institute of Design

16:00 - Demo: 2STiC – Internettechnieken van de toekomst

2STiC is een expertisecentrum dat technieken ontwikkelt en evalueert voor toekomstige internetinfrastructuren die organisaties en individuen meer digitale autonomie bieden. De partners zijn AMS-IX, NDIX, NLnet Labs, SIDN Labs, SURF, TU Delft, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Twente.

16:20 - Sluiting

16:30 - Online netwerkborrel

Terugblik eerdere Experiences

zeewier-onder-water_tcm21-268735

Terugblik Lichtkogel Experience ‘Seaweed Opportunities - Making it Happen!’

'Het is tijd om onze mouwen op te stropen en samen zeewier tot bloei te laten komen'

Op donderdag 11 maart 2021 presenteerde de Lichtkogel een online interactieve Experience met prominente nationale en internationale sprekers. Samen met 250 deelnemers van over de hele wereld verkenden we de vraag: hoe kan zeewier bijdragen aan een duurzame toekomst? Wat is daarvoor nodig?