Lichtkogel Experience

Ga met ons op onderzoek uit naar trends en ontwikkelingen die op ons en onze organisaties afkomen. En ontmoet andere experts en geïnteresseerden bij de Lichtkogel Experience!

Kom op donderdag 13 juni naar de Lichtkogel Experience over de materialentransitie in de Metaal Kathedraal in Utrecht.

De materialentransitie? Die moet je doen!

We staan op een keerpunt van materiaalgebruik. Zo min mogelijk gebruiken en weggooien wordt de norm. Soms kunnen onderdelen van bouwwerken nog prima elders ingezet worden. Of kunnen grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Dat scheelt heel veel in de CO2-uitstoot. Maar dit vraagt wel om de inspanning van de hele bouwketen. Doe en denk mee over hoe we dit samen kunnen aanpakken, opschalen en versnellen!

Voor wie? Professionals die werken aan de toekomst van onze fysieke leefomgeving Wanneer? Donderdag 13 juni 2024 13:00 - 17:30 u Waar? Metaal Kathedraal in Utrecht

Metaal Kathedraal

• Waarom is de materialentransitie nodig? • Hoe kunnen we bouwen binnen planetaire grenzen? Hoe kunnen we inzetten op strategieën om de CO2-uitstoot in de bouwsector te verminderen? • Wat kunnen we daarbij leren van andere sectoren?

Presentatie door Sybren Bosch - Copper8

Niets minder dan een materialentransitie is nodig om de negatieve milieu-impact van beton en staal te verminderen. Dat vindt Sybren Bosch die zich als adviseur bij Copper8 onder meer richt op circulair bouwen en inkopen, beleids- en strategieontwikkeling.

• Wat is het beoogde resultaat van de materialentransitie? • Hoe kunnen we ecologische, sociale en financiële waarde creëren voor onze fysieke leefomgeving? • Hoe ambitieus en realistisch moeten we zijn om doelen voor de circulaire economie te halen?

De Metaal Kathedraal is een voormalige kerk en metaalfabriek. Het gebouw is nu een werkplaats en een kennis-en cultuurcentrum dat de nieuwe regeneratieve samenleving vormgeeft op basis van de kracht van de natuur.

In 4 workshops gaan we aan de slag om de materialentransitie te ervaren door te spelen, ontdekken, bouwen en samen te werken.

Workshop 1. Jan Jongert en Lizanne Dirkx - Superuse Studios

Al voordat het populair was, ging Jongert bij Superuse Studios aan de slag met circulair ontwerp. Speel het spel over circulaire materiaalstromen en ontdek hoe je circulaire waarde kunt creëren.

Workshop 2. Gerben Tuin - Nature Building Project

Biobased Creations is gespecialiseerd in installaties, projecten en het vertellen van verhalen over biobased materialen. Bouw met Gerben Tuin mee aan deze installatie en beleef biobased bouwmaterialen.

Workshop 3. Jeannette Levels-Vermeer - Circo

Gelijk aan de slag en de theorie in de praktijk brengen. Dat is volgens Jeannette Levels-Vermeer de kracht van Circo. Vind uit hoe je materiaalgebruik voor de bouw en infra circulair kunt ontwerpen.

Workshop 4. Jan Brouwer - Royal HaskoningDHV

Jan Brouwer is projectmanager infrastructuur en bruggen bij dit ingenieursbureau. Ga met elkaar aan de slag met een case uit de praktijk en bouw de bruggen naar de overkant.

Nature Building Project

Denk en doe mee!

Panelgesprek met experts en ervaringsdeskundigen. Denk en doe mee met onder meer Jan Willem van de Groep (Building Balance), Mark Intven (VNCI), Edwin Thie (Rijkswaterstaat) en Geert Warringa (CE Delft).

Ga met professionals in gesprek over strategieën voor een circulaire toekomst. Denk mee over de kansen voor de materialentransitie in de bouwketen. Doe mee en ervaar de mogelijkheden om circulaire doelen voor de toepassing van bouwmaterialen te realiseren.

Terugblik eerdere Experiences

lichtkogel-experience-publieke waarde-intro

Lichtkogel Experience Publieke waarde

Een week voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer kwamen zo’n zeventig professionals samen voor de Lichtkogel Experience over publieke waarde. Hoe kunnen wij als professionals die werken aan de toekomst van onze leefomgeving bijdragen aan publieke waarde? Dat vraagt om een andere manier van werken: de bedoeling centraal zetten, in de maatschappij stappen, contact leggen met de samenleving, beleid en uitvoering bij elkaar brengen.

Lichtkogel Experience Hitte inleiding

Lichtkogel Experience Hitte

De Lichtkogel Experience over hitte vindt plaats kort nadat de temperaturen in ons land hoog zijn opgelopen. Om het thema kracht bij te zetten, schijnt de zon ook op deze dag waarop de koelte ver te zoeken is fel. Met 28 graden Celsius in de buitenlucht is het in KAS Woerden ondanks de zonneschermen flink warm. Gemotiveerd door de warmte verkennen vijftig professionals de gevolgen van en mogelijke oplossingen voor hitte in onze leefomgeving.

LKX_Fietslandschap_intro

Lichtkogel Experience Fietslandschap van de toekomst

Voor velen van ons is de Nederlandse fietscultuur enorm gewoon. En vaak beseffen wij niet hoe bijzonder wij eigenlijk zijn in de dagelijkse ‘fietsgang’ van zaken. Maar hebben we door die koppositie nu last van de wet van de remmende voorsprong? Tijdens de Lichtkogel Experience die plaatsvindt op 29 november 2022 in Move Amsterdam kijken we met een andere blik naar onze fietsinfrastructuur en die van andere landen.

De toekomst van het ...

kwantum afbeelding

Terugblik Experience De toekomst van het internet