Actueel

Perspectief op de toekomst van hitte

Perspectief op de toekomst van hitte

Perspectief, dat vinden toekomstverkenners een mooi woord. Denk aan toekomstperspectief, en ook aan handelingsperspectief. Het is een kunst om deze twee, morgen verkennen en vandaag handelen, met elkaar te combineren. Bij de Lichtkogel worden verschillende invalshoeken vertegenwoordigd door een redactieraad. Zoals voor de verkenning van de toekomst van hitte.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Je ontvangt nieuws van de redactie over publicaties en bijeenkomsten. Je krijgt uitnodigingen voor de Lichtkogel Experience. En je wordt op de hoogte gehouden van activiteiten van het programma Strategische Verkenningen. Abonneer je op de gedrukte versie van het trenddossier.

De Lichtkogel zoekt een stagiair!

Hallo! Ben jij dat? De redactie van de Lichtkogel is op zoek naar een stagiair communicatie. Als stagiair ben je van september 2023 tot en met januari 2024 deel van de redactie van de Lichtkogel. Je levert een bijdrage aan het platform dat bestaat uit een trenddossier, een website en bijeenkomsten.

Suggesties?

Heb je een suggestie voor een nieuw onderwerp voor een trenddossier van de Lichtkogel? Laat het ons weten!

Nederland wordt heet!

Nederland wordt heet

Dat Nederland warmer wordt merken we al een tijdje. Het is dan ook niet voor niets dat de aankomende editie van de Lichtkogel zal gaan over hitte. Dat is trouwens niet de eerste keer dat we aandacht besteden aan dit onderwerp. In 2015 hebben we een trenddossier gepubliceerd met de titel ‘Nederland warmt op!’. Dus wat is er in de tussentijd veranderd? En wat zijn de problemen waar we nog steeds tegen aanlopen? Wij, de redactie van de Lichtkogel, hebben het voor je uitgezocht.

Reageren?

Wil je reageren op een onderwerp dat aan de orde komt in een trenddossier? Of dat gaat over de toekomst van onze fysieke leefomgeving? Stuur je bericht naar de redactie.

Spelen met tijd terwijl de zeespiegel stijgt

Deltawerken

Adaptatietijd, dat is de tijd die nodig is om ons aan te passen aan klimaatverandering. Het lijkt erop dat we ons voortdurend laten overvallen. We weten dat het warmer wordt, maar we denken dat het langzamer gaat dan het in werkelijkheid doet. In de sessies die het programma Strategische Verkenningen met Deltares (Rethink de Delta) organiseert, wordt in een spelvorm gewerkt waarbij de deelnemers de verstrijkende tijd kunnen ervaren.

Lichtkogel Experience Fietslandschap van de toekomst

Lichtkogel Experience Fietslandschap_actueel

Voor velen van ons is de Nederlandse fietscultuur enorm gewoon. En vaak beseffen wij niet hoe bijzonder wij eigenlijk zijn in de dagelijkse ‘fietsgang’ van zaken. Maar hebben we door die koppositie nu last van de wet van de remmende voorsprong? Tijdens de Lichtkogel Experience die plaatsvindt op 29 november 2022 in Move Amsterdam kijken we met een andere blik naar onze fietsinfrastructuur en die van andere landen.

Rijkswaterstaat bestaat 225 jaar

Rijkswaterstaat 225 jaar

Het werk van Rijkswaterstaat begon in 1798 met het vinden van oplossingen tegen de rivieroverstromingen. Dat werk is nooit klaar. Uitdagingen als klimaatverandering, mobiliteits-en milieuvraagstukken vragen om nieuwe oplossingen. We moeten ons rijkswegennet en ons vaarwegennet klaar maken voor de toekomst. Daarom gebruikt Rijkswaterstaat dit jubileumjaar niet alleen om terug te kijken, maar vooral om vooruit te kijken.

Terugblik op de Kraaiennestdag

kraaiennestdag2022_home

De Kraaiennestdag 2022 was de open dag van het programma Strategische Verkenningen. Deze vond plaats op dinsdag 11 oktober in Tilburg. Samen verkenden we de toekomst van onze fysieke leefomgeving. Lees nu het verslag van deze inspirerende en actieve dag!