Actueel

Cultureel erfgoed biedt kansen voor klimaatadaptatie

Kinderdijk

Erfgoedprofessionals die alles weten over molens en polders, dijken en sluizen, daar kijkt niemand van op. De geschiedenis leert dat Nederlanders altijd moesten en konden meebewegen met het wassende water en veranderende klimaatpatronen. Maar de experts die bijeenkwamen in de redactieraad voor een trenddossier van de Lichtkogel over cultureel erfgoed en klimaatverandering zijn net zo goed geïnteresseerd in toekomstige ontwikkelingen.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?

Je ontvangt nieuws van de redactie over publicaties en bijeenkomsten. Je krijgt uitnodigingen voor de Lichtkogel Experience. Abonneer je op de gedrukte versie van het trenddossier.

De levenscyclus van cultureel erfgoed

Vuurtoren op Texel

Duinen en dijken vormen iconische onderdelen van het Nederlandse landschap. Al eeuwenlang beschermen ze ons land tegen de opkomende zee. Maar dat biedt allerminst garanties voor de toekomst. Hoe gaan we om met cultureel erfgoed dat wordt bedreigd door klimaatverandering? We kijken vooruit naar het trenddossier van de Lichtkogel over cultureel erfgoed en blikken terug op het trenddossier over denken vanuit de levenscyclus.

Nieuwe editie over de materialentransitie

Lichtkogel Materialentransitie

Het nieuwe trenddossier van de Lichtkogel heeft als onderwerp de materialentransitie. De meeste Nederlanders weten inmiddels wel dat er een energietransitie gaande is. Dat er ook hard gewerkt wordt aan een materialentransitie is veel minder bekend. Toch is die net zo goed nodig om het doel van een klimaatneutraal Nederland in 2050 te halen. Hoe kunnen we als bouwketen kansen benutten en deze transitie realiseren?

Lichtkogel op LinkedIn

In de groep Lichtkogel op LinkedIn delen we nieuws over nieuwe onderwerpen van de Lichtkogel. En we besteden aandacht aan trends en ontwikkelingen die invloed hebben op onze fysieke leefomgeving en organisaties. We nodigen je van harte uit om mee te denken over de toekomst van ons land.

Circulariteit als extra kwaliteit

superuse studios

Al voordat het populair was, ging Superuse Studios aan de slag met circulair ontwerp. Het architectenbureau, opgericht in 1997, houdt zich al bijna 3 decennia bezig met een andere manier van bouwen dan gebruikelijk. Maak kennis met Jan Jongert, architect en medeoprichter van architectenbureau Superuse Studios. Jongert geeft een voorproefje van de workshop die hij op 13 juni gaat geven tijdens de Lichtkogel Experience over de materialentransitie.

Installatie maakt biobased bouwen zintuigelijk

Nature Building Project

Vloerbedekking van doorgespoeld toiletpapier en isolatiemateriaal van schimmels zijn de toekomst als het aan Pascal Leboucq en Lucas De Man ligt. In de afgelopen jaren hebben zij een enorm netwerk van mensen, materialen en kennis opgebouwd met hun bedrijf Biobased Creations. Dit ontwerpbureau is gespecialiseerd in installaties, projecten en het vertellen van verhalen over biobased materialen.

Reageren?

Wil je reageren op een onderwerp dat aan de orde komt in een trenddossier? Of dat gaat over de toekomst van onze fysieke leefomgeving? Stuur je bericht naar de redactie.

De charmes van circulair ontwerp

Framework circular design

Gelijk aan de slag en de theorie in de praktijk brengen. Dat is volgens Jeannette Levels-Vermeer de kracht van Circo, een kennisplatform dat bedrijven helpt om hun productieproces meer circulair te maken. Levels-Vermeer is sectorexpert maakindustrie en bouw en trainer bij Circo. Ze komt op de Lichtkogel Experience over de materialentransitie een workshop geven over het framework circular design van dit platform. Levels-Vermeer vertelt over het waarom, hoe en wat van Circo.

Baanbrekend beton voor een groenere toekomst

Baanbrekend beton

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is grijs: beton is vanwege zijn stevigheid en hardheid een veelgebruikt bouwmateriaal. Het mengsel van water, aggregaat en cement wordt al sinds de klassieke oudheid gebruikt voor het bouwen van bruggen, viaducten en gebouwen. Een wereld zonder beton is bijna onvoorstelbaar. Maar het produceren van beton is zeer belastend voor het milieu door de hoge CO2-uitstoot.

Suggesties?

Heb je een suggestie voor een nieuw onderwerp voor een trenddossier van de Lichtkogel? Laat het ons weten!

Strategische dialoog over materialen

Materialen Redactieraad Actueel

Materialen, dat is nog eens een tastbaar thema. Maar niets is minder waar. Tijdens de gesprekken over dit onderwerp die de redactie van de Lichtkogel had met de redactieraad voor het nieuwe trenddossier bleek het tegendeel. Materialen voor de bouw en onze infrastructuur? Mateloos fascinerend, maar ook mateloos complex. Hoe komt dat? Leden van de redactieraad voor deze editie gingen met elkaar in gesprek over de materialentransitie.

Wat is een lichtkogel en wat kun je ermee?

Lichtkogel Experience

Een lichtkogel is een lichtgevend projectiel dat kan worden afgeschoten bij wijze van noodsignaal. Dit kan gebeuren bij een schip in zinkende toestand en bij reddingsoperaties, vanuit sloepen of andere plaatsen waar personen in nood of moeilijkheden verkeren. De Lichtkogel wil trends en ontwikkelingen signaleren en ervoor zorgen dat Rijkswaterstaat en andere organisaties hun koers kunnen bepalen en zo nodig aanpassen.