Actueel

Nieuwe editie over de materialentransitie

Lichtkogel Materialentransitie

Het nieuwe trenddossier van de Lichtkogel heeft als onderwerp de materialentransitie. De meeste Nederlanders weten inmiddels wel dat er een energietransitie gaande is. Dat er ook hard gewerkt wordt aan een materialentransitie is veel minder bekend. Toch is die net zo goed nodig om het doel van een klimaatneutraal Nederland in 2050 te halen. Hoe kunnen we als bouwketen kansen benutten en deze transitie realiseren?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Je ontvangt nieuws van de redactie over publicaties en bijeenkomsten. Je krijgt uitnodigingen voor de Lichtkogel Experience. En je wordt op de hoogte gehouden van activiteiten van het programma Strategische Verkenningen. Abonneer je op de gedrukte versie van het trenddossier.

Circulariteit als extra kwaliteit

superuse studios

Al voordat het populair was, ging Superuse Studios aan de slag met circulair ontwerp. Het architectenbureau, opgericht in 1997, houdt zich al bijna 3 decennia bezig met een andere manier van bouwen dan gebruikelijk. Maak kennis met Jan Jongert, architect en medeoprichter van architectenbureau Superuse Studios. Jongert geeft een voorproefje van de workshop die hij op 13 juni gaat geven tijdens de Lichtkogel Experience over de materialentransitie.

Jaarcongres Regels en Ruimte

Regels en ruimte

Beleid en regels, we kunnen er niet omheen en hebben ze nodig. Zonder regels wordt het een chaos. Regels zitten je ook vaak in de weg. Een blijvend spanningsveld tussen de systeemwereld en de praktijk. Maar goed nieuws! Want regels bieden ook ruimte. Je moet het alleen willen zien en durven benutten. Kom op 30 mei naar het Jaarcongres Regels en Ruimte met onder meer Marije van den Berg over de beleidsbubbel.

Reageren?

Wil je reageren op een onderwerp dat aan de orde komt in een trenddossier? Of dat gaat over de toekomst van onze fysieke leefomgeving? Stuur je bericht naar de redactie.

Installatie maakt biobased bouwen zintuigelijk

Nature Building Project

Vloerbedekking van doorgespoeld toiletpapier en isolatiemateriaal van schimmels zijn de toekomst als het aan Pascal Leboucq en Lucas De Man ligt. In de afgelopen jaren hebben zij een enorm netwerk van mensen, materialen en kennis opgebouwd met hun bedrijf Biobased Creations. Dit ontwerpbureau is gespecialiseerd in installaties, projecten en het vertellen van verhalen over biobased materialen.

De charmes van circulair ontwerp

Framework circular design

Gelijk aan de slag en de theorie in de praktijk brengen. Dat is volgens Jeannette Levels-Vermeer de kracht van Circo, een kennisplatform dat bedrijven helpt om hun productieproces meer circulair te maken. Levels-Vermeer is sectorexpert maakindustrie en bouw en trainer bij Circo. Ze komt op de Lichtkogel Experience over de materialentransitie een workshop geven over het framework circular design van dit platform. Levels-Vermeer vertelt over het waarom, hoe en wat van Circo.

Lichtkogel op LinkedIn

In de groep Lichtkogel op LinkedIn delen we nieuws over nieuwe onderwerpen van de Lichtkogel. En we besteden aandacht aan trends en ontwikkelingen die invloed hebben op onze fysieke leefomgeving en organisaties. We nodigen je van harte uit om mee te denken over de toekomst van ons land.

Baanbrekend beton voor een groenere toekomst

Baanbrekend beton

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is grijs: beton is vanwege zijn stevigheid en hardheid een veelgebruikt bouwmateriaal. Het mengsel van water, aggregaat en cement wordt al sinds de klassieke oudheid gebruikt voor het bouwen van bruggen, viaducten en gebouwen. Een wereld zonder beton is bijna onvoorstelbaar. Maar het produceren van beton is zeer belastend voor het milieu door de hoge CO2-uitstoot.

Hoe gaat het met Jessica den Outer?

Rechten van de natuur

Jessica den Outer was lid van de redactieraad voor de editie ‘Rechten van de natuur’ (2022). Den Outer is een onvermoeibare pleitbezorger van deze rechten. Ze schreef ‘Rechten voor de natuur’ en richtte in 2023 de stichting Rechten van de Natuur op. Een voorbeeld? Stichting Rugvin geeft een stem aan Sedna de bruinvis die in het bestuur haar soortgenoten en de gehele mariene biodiversiteit in zeeën en oceanen zal vertegenwoordigen.

Suggesties?

Heb je een suggestie voor een nieuw onderwerp voor een trenddossier van de Lichtkogel? Laat het ons weten!

Strategische dialoog over materialen

Materialen Redactieraad Actueel

Materialen, dat is nog eens een tastbaar thema. Maar niets is minder waar. Tijdens de gesprekken over dit onderwerp die de redactie van de Lichtkogel had met de redactieraad voor het nieuwe trenddossier bleek het tegendeel. Materialen voor de bouw en onze infrastructuur? Mateloos fascinerend, maar ook mateloos complex. Hoe komt dat? Leden van de redactieraad voor deze editie gingen met elkaar in gesprek over de materialentransitie.

Zwart asfalt kleurt groen

Zwart asfalt kleurt groen

We rijden er met z’n allen gedachteloos overheen: asfalt. Het is een prima product, dat doet wat het doen moet. Maar erg duurzaam is het niet. Asfalt wordt namelijk bij elkaar gehouden door bitumen, een materiaal dat vrijkomt bij de raffinage van aardolie. In het programma CIRCUROAD werken verschillende partijen aan een alternatief. Een vooruitblik op de volgende editie van de Lichtkogel over materialen.

Wat is een lichtkogel en wat kun je ermee?

Lichtkogel Experience

Een lichtkogel is een lichtgevend projectiel dat kan worden afgeschoten bij wijze van noodsignaal. Dit kan gebeuren bij een schip in zinkende toestand en bij reddingsoperaties, vanuit sloepen of andere plaatsen waar personen in nood of moeilijkheden verkeren. De Lichtkogel wil trends en ontwikkelingen signaleren en ervoor zorgen dat Rijkswaterstaat en andere organisaties hun koers kunnen bepalen en zo nodig aanpassen.

Maak kennis met de materialentransitie

Materialentransitie

Materialen. Ze zijn overal om ons heen. Verschillende soorten, kleuren en maten. De eerstvolgende editie van de Lichtkogel gaat over bouwmaterialen. Want materialen in hun huidige vormen en maten zijn heel vanzelfsprekend voor jou en mij, maar ondertussen zijn er veel ontwikkelingen gaande op dit gebied. Zo is er steeds meer aandacht voor de afkomst van materialen, voor materiaalkeuze en het hergebruik van materialen.