Installatie maakt biobased bouwen zintuigelijk

Vloerbedekking van doorgespoeld toiletpapier en isolatiemateriaal van schimmels zijn de toekomst als het aan Pascal Leboucq en Lucas De Man ligt. In de afgelopen jaren hebben zij een enorm netwerk van mensen, materialen en kennis opgebouwd met hun bedrijf Biobased Creations. Dit ontwerpbureau is gespecialiseerd in installaties, projecten en het vertellen van verhalen over biobased materialen.

Nature Building Project bij Material District

Ontwerper Leboucq en kunstenaar De Man kijken naar alle aspecten van de materialentransitie, denk aan groene energie, biobased bouwen, een nieuwe economie en sociale innovaties. Zij verwerken die in installaties zoals ‘The Growing Pavilion’, ‘The Exploded View’ en ‘Possible Landscapes’. Eén van die installaties, het ‘Nature Building Project’, is de miniversie van The Exploded View. Het verbeeldt een huis dat bestaat uit een aantal vierkante tegels met verschillende biobased materialen die de zintuigen prikkelen, waaronder isolatiemateriaal van oude spijkerbroeken dat zacht aanvoelt en okergele tegeltjes van eierschalen.

Biobased materialen

De materialen die Biobased Creations voor deze installatie heeft gebruikt zijn heel divers en verrassend. Bijvoorbeeld bouwblokken gemaakt van organisch materiaal uit de Weerribben, een natuurgebied van 3.500 hectare in het noordwesten van de provincie Overijssel. Het moerassige natuurgebied is eeuwen geleden ontstaan door het afgraven van turf en wordt in stand gehouden door het verwijderen van plaggen. Dit restafval wordt gedroogd en vervolgens tot duurzame bouwblokken geperst waarin CO2 langdurig wordt opgeslagen door Voets Gewapende Grondconstructies. De bouwblokken kunnen worden gebruikt voor onder andere grondkerende constructies in de infrastructuur, zoals geluidswallen en oeverbescherming.

Een ander voorbeeld is biolith, een type prefab betontegel dat wordt geproduceerd door Biomason. Deze tegels worden gemaakt met behulp van bacteriën die calciumcarbonaat neerslaan in een aggregaatmatrix zonder traditioneel cement te gebruiken. Het resultaat is een duurzaam en recyclebaar product met een lagere CO2-voetafdruk dan traditionele betonproducten. Biolith-tegels kunnen worden gebruikt voor diverse toepassingen, zowel binnen als buiten, zowel verticaal als horizontaal, in commerciële, institutionele en residentiële bouwprojecten. Voorbeelden van toepassingen zijn vloeren, wandbekleding, trottoirs, terrassen en meer.

Nature Building Project in Stadskantoor

Systematische verandering

Het doel van Biobased Creations is om mensen van alle leeftijden, achtergronden, opleidingsniveaus en werelden aan te zetten tot nadenken over een systematische verandering van het gebruik van materialen en over de beste aanpak voor deze transitie. Om die boodschap over te brengen maakt het bureau gebruik van het vertellen van verhalen en de verbeeldingskracht. Mensen worden zo interactief en ervaringsgericht mogelijk meegenomen in wat het betekent om duurzaam te bouwen en te leven.

Leboucq en De Man streven ernaar hun netwerk uit te breiden en hun onderzoek in verschillende sectoren te verdiepen, waaronder de bouw, landbouw, beleid, ontwerp, onderwijs en kunst. Door samenwerking en het delen van kennis te bevorderen, wil Biobased Creations individuen van alle leeftijden en achtergronden in staat stellen bij te dragen aan het vormgeven van de materialentransitie.

Door Adelinde van der Haar


Lichtkogel Experience

Nieuwsgierig naar hoe al die nieuwe materialen voelen, ruiken en eruitzien? Zet dan 13 juni alvast in je agenda. Want tijdens de Lichtkogel Experience komt Biobased Creations een workshop geven waarbij je zelf met allerlei biobased materialen kunt bouwen aan het Nature Building Project. Tot dan!

Biobased bibliotheek

Biobased materialen

In deze online bibliotheek vind je de verzameling van alle biobased materialen die werden gebruikt voor het Nature Building Project.