De redactieraad voor duurzame financiering stelt zich voor
Europa staat voor de enorme uitdaging om in 2050 klimaatneutraal te zijn. De financiële sector speelt hierin een cruciale rol. In het trenddossier over duurzame financiering dat in mei 2025 verschijnt, verkennen we samen met een speciaal samengestelde redactieraad hoe financiële systemen kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. Wie zijn de leden van deze redactieraad?
Bernard Cino
senior adviseur circulaire economie bij Rijkswaterstaat
“Niet-duurzame financiering? Daar wil ik vanaf. Bij Rijkswaterstaat werk ik aan circulariteit binnen de grond-, weg- en waterbouw (GWW). Marktprikkels moeten veranderen om onze economie echt circulair te maken. Het financiële systeem speelt daarbij een essentiële rol.”
Gijs Kloek
senior manager actuariaat voor klimaatverandering en internationaal bij Achmea en voorzitter van de Werkgroep Klimaatadaptatie van het Platform voor Duurzame Financiering
“Als kind voerde ik al actie voor natuurbehoud met de slogan: ‘Natuur is duur’. Dit thema inspireert mij nog steeds. Via het Platform voor Duurzame Financiering werk ik nu aan klimaatadaptatie in de financiële sector. Samenwerking tussen financiële instellingen en de overheid is noodzakelijk om echte impact te maken.”
Jolande Kors
directeur verduurzamen infra bij Heijmans en bestuursvoorzitter Emissieloos Netwerk Infra (ENI)
“Bij Heijmans werken we hard aan onze duurzame ambities, waarbij de EU Taxonomie een belangrijke rol speelt. Daarnaast zet ik mij met ENI in voor emissieloos bouwen. ENI bestaat uit 45 bedrijven. Praktische stappen zetten in plaats van afwachten: dat is waar ik energie van krijg.”
Caroline van Leenders
programmamanager nature finance bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
“Het is mijn missie om de waarde van natuur mee te laten weten in besluitvormingsprocessen in de financiële sector. Bij de RVO leid ik een nature finance-programma. Dit richt zich op het waarderen van ecosysteemdiensten en op de financiering van nature-based solutions voor klimaatadaptatie met veel aandacht voor water en bodem.”
Mireille Ruberg
senior financial risk manager bij Invest-NL
“Financiering is een krachtig middel om duurzaamheid te stimuleren, maar het vraagt om een andere manier van denken. Bij Invest-NL ondersteun ik allerlei innovatieve bedrijven en circulaire initiatieven. Daar ligt de basis voor een duurzame toekomst.”
Lidwin van Velden
directievoorzitter bij de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank)
“De NWB Bank is opgericht door de waterschappen om investeringen in bescherming tegen het water te financieren. We financieren de publieke sector met een focus op water en duurzaamheid. Een toekomstbestendig Nederland is cruciaal voor de financiële sector. En tegelijkertijd is de financiële sector cruciaal voor het versnellen en realiseren daarvan.”
Anna Verbrugge
projectmanager bij de Dutch Green Building Council
“Ik houd me bezig met de impact van Europese regelgeving, zoals de EU Taxonomie, op de bouwsector. Het boeiende vind ik hoe deze regels doorwerken in waardeketens. Als sociaal geograaf kijk ik naar de samenhang tussen verschillende schakels in de ketens en de betekenis daarvan voor verduurzaming.”
Christine Wortmann
nature and finance lead bij het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL)
“Bij WWF zien we dat traditionele natuurbescherming alleen niet voldoende is om biodiversiteitsverlies te keren. We moeten ook onze consumptie- en productiesystemen aanpakken. Mijn doel is om natuur en biodiversiteit structureel te integreren in financiële besluitvorming en zo echt het verschil te maken voor onze planeet.”
Door Jorien Kempers
Delen
Abonnement op de Lichtkogel?
Deze editie van de Lichtkogel verschijnt in mei 2025. Wil je twee keer per jaar de trenddossiers in je brievenbus? Abonneer je dan (gratis) op de trenddossiers.
Nieuwsbrief ontvangen?
Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe publicaties en bijeenkomsten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van de Lichtkogel.