Ga naar de inhoud
Lichtkogel logo 500px (naar homepage)
Direct naar
  • Home
  • Nieuwe editie
  • Eerdere edities
  • Experience
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
  • Contact
  1. Home ›
  2. Nieuwe editie ›
  3. Bacteriën Voorwoord

Bacteriën Voorwoord

Bacteriën zijn eng. Bacteriën zijn vies. Dat is het gevoel van heel veel Nederlanders. Waarna ze lekker een plakje worst afsnijden en een stukje kaas in hun mond stoppen. Producten die zonder bacteriën niet zouden bestaan. Sterker nog: bacteriën zijn overal. Op ons en in ons – in ons lijf zitten tien keer meer bacteriën dan we lichaamscellen hebben!

En om mijn eigen vakgebied aan te houden: ons eten is vergeven van de bacteriën. Zuurkool zou geen zuurkool zijn zonder de melkzuurbacteriën die de suikers van witte kool in zuur omzetten.

Charlotte Kleyn

De menselijke angst voor voedselbederf is altijd hand in hand gegaan met de wens tot conserveren: voedsel bewaren voor magere tijden. En daartoe zetten we bacteriën in, lang voordat we dat ook echt beseften. Het was scheikundige en bioloog Louis Pasteur die ons dit inzicht bracht, eind negentiende eeuw. Met die kennis én nieuwe technieken kwamen ook de middelen om bacteriegroei tegen te gaan. Door sterilisatie, koeling en bevriezing hebben we geen bacteriën meer nodig. Toch maken, eten en drinken we nog steeds kaas, droge worst, rauwe ham, zuurkool, kimchi, zuurdesembrood, yoghurt, boter, kombucha, azijn en wijn. Waarom? Omdat de bacteriële activiteiten voor smaakverandering zorgen. Eten wordt er lekkerder door.

De ontdekking van Pasteur leidde ook tot het besef dat sommige bacteriën ziektebrengers zijn. Artsen en verplegers gingen hun handen wassen en hun instrumenten steriliseren, wat veel vroegtijdige sterfte heeft voorkomen. Maar bacteriën liepen er ook flinke reputatieschade door op. En dat is niet terecht, want slechts een klein deel van alle bacteriën is ziekteverwekkend. De rest is neutraal of positief en helpt juist om ziekteverwekkers te onderdrukken.

Tegenwoordig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de enorme variatie en eigenschappen van deze micro-organismen. En naar manieren om ze voor ons te laten werken: in waterzuivering, bodemverbetering, biobased bouwen, elektriciteitsopwekking en de gezondheidszorg. Lezend in dit themanummer raak ik steeds meer onder de indruk van de veelzijdigheid van bacteriën en van de reikwijdte ervan. Het is niet meer dan logisch dat een groeiende groep wetenschappers en ondernemers de ‘One Health’-benadering omarmt, die stelt dat de gezondheid van mens, dier, plant en milieu met elkaar verweven zijn. En bacteriën zijn daarin de centrale spil.

Dus hoezo bang voor bacteriën? Welnee, laten we ze omarmen!

Door Charlotte Kleyn

Portretfoto: Cora Hendriks


Charlotte Kleyn

Charlotte Kleyn bio

Charlotte Kleyn is culinair historica en journalist. Ze schrijft voor Trouw en Het Parool en publiceerde de boeken ‘Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland’, ‘Trek - Eten onderweg, toen en nu’ en (samen met Maarten Hell) ‘Uit eten in Amsterdam - Vier eeuwen culinaire cultuurgeschiedenis’.

charlottekleyn@gmail.com

Luilekkerland

luilekkerland_cover

400 jaar koken in Nederland door Charlotte en Onno Kleyn

Lees meer over dit boek

Overzicht van artikelen

Overzicht van artikelen
  • Bacteriën Voorwoord
  • De redactieraad stelt zich voor
  • Bacteriën zijn onmisbaar en nuttig
  • Portretten van de dragers van het leven
  • Het microleven dat wemelt in de bodem
  • De energieke bacterie
  • Kabelbacteriën voor geleiding in je smartphone
  • De kracht van kleine wezentjes
  • Over staal-etende en beton-helende bacteriën
  • Een bibliotheek van bacterie-eters als oplossing
  • De productie van het meest primitieve plantje op aarde
  • Microbiologische zuiveraars van rioolwater
  • Het onzichtbare leven zichtbaar maken

Toekomstgeluiden 275px

Navigatie
  • Schepen als verbinders in een verdeelde wereld
  • De bezem door de data
  • Hoe kunnen we de publieke dienstverlening verbeteren?
Delen
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Bluesky

Over ons

De Lichtkogel is het platform voor de dialoog over trends en ontwikkelingen voor en van professionals die werken aan de toekomst van onze fysieke leefomgeving. Dit platform maakt deel uit van het programma Strategische Verkenningen van Rijkswaterstaat.

Archief

Archief

Service

  • Toegankelijkheid
  • Privacy
  • Verantwoording
  • Cookies
  • Persvoorlichting