Ga naar de inhoud
Lichtkogel logo 500px (naar homepage)
Direct naar
  • Home
  • Nieuwe editie
  • Eerdere edities
  • Experience
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
  • Contact
  1. Home ›
  2. Nieuwe editie ›
  3. Portretten van de dragers van het leven

Portretten van de dragers van het leven

Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Sterker nog: wij leven op hun planeet. Bacteriën zijn overal en alomtegenwoordig. Van de zeebodem tot de hoogste bergtop, in een enorme natuurlijke diversiteit en in door mensen gecreëerde monoculturen. Microfotograaf Wim van Egmond maakt ‘portretten’ van ze.

Wim van Egmond twijfelde lang of hij wetenschapper zou worden of kunstenaar. Uiteindelijk werd het dat laatste; hij studeerde in 1990 af aan de kunstacademie. Maar in zijn onderwerpkeuze klinkt toch duidelijk zijn fascinatie voor de wetenschap door. “Het onbekende in beeld brengen, dat wilde ik.”

Wim van Egmond 800px

“Je kunt ze met het blote oog meestal niet zien en onbekend maakt onbemind, maar er zou best eens wat meer aandacht mogen komen voor bacteriën”, vindt Van Egmond. Als argument haalt hij de beroemde Amerikaanse microbioloog Carl Woese aan: ‘Wanneer je al het meercellige leven van de aarde zou wegvagen, zou het microbiële leven waarschijnlijk een klein beetje verschuiven. Verdwijnt het microbiële leven, dan betekent dat de onmiddellijke dood voor de planeet.’

Hij voegt er grinnikend aan toe dat bacteriën alleen niet zo fotogeniek zijn. Met gespecialiseerde apparatuur fotografeert Van Egmond het kleinste leven – niet alleen bacteriën, maar ook schimmels, virussen en andere micro-organismen zoals raderdiertjes en beerdiertjes. “Die laatste twee zijn visueel oneindig veel aantrekkelijker dan bacteriën.”

Grofweg komen bacteriën voor in drie vormen: de bolvorm (coccus), de staafvorm (bacterium of bacil) en de zeldzamere spiraalvorm (spirillum). Die vormen komen terug in de naam: een Enterococ lijkt dus niet op een Lactobacil, die wel weer veel weg heeft van een Cyanobacterium. “Dat zijn het: bolletjes, staafjes of spiraaltjes die in clusters samenklonteren. Een beetje saai, maar dat vind ik ook wel weer leuk. Want je moet als microfotograaf toch echt je best doen om er een aantrekkelijk beeld van te maken. En dan zijn ze soms prachtig.”

Cyanobacterie 800px

Cyanobacterie

De cyanobacterie heeft nogal een slechte naam, vooral omdat hij er af en toe voor zorgt dat je ergens niet kunt zwemmen. In de volksmond staat deze ook wel bekend als ‘blauwalg’. Cyanobacteriën zijn wellicht de invloedrijkste bacteriën uit de geschiedenis. Toen de evolutie ruim twee miljard jaar geleden de cyanobacteriën voorbracht, had dat verstrekkende gevolgen. De ‘cyano’s’ haalden energie uit zonlicht door middel van fotosynthese. Daarbij scheidden ze zuurstof uit, wat voor het meeste leven dat tot dan toe bestond giftig was. Het succes van de cyanobacterie zorgde voor zoveel zuurstof in de atmosfeer dat deze compleet veranderde en voor de meeste levende wezens dus giftig werd.

Dit leidde tot een massale uitsterving van de anaerobe (dat wil zeggen: zuurstofloze) organismen die tot dan toe het leven op aarde hadden gevormd. Deze gebeurtenis – die overigens ruim tweehonderd miljoen jaar in beslag nam – staat bekend als het ‘Great Oxidation Event’ (GOE), maar wordt ook wel de ‘zuurstofcatastrofe' genoemd. Het bestaande leven werd voor het grootste deel uitgewist, maar daarmee werd het huidige leven, dat juist van zuurstof afhankelijk is, mogelijk gemaakt.

De wereld zou nooit meer hetzelfde zijn. Nadat de cyanobacterie op het toneel verscheen, nam de evolutie een vlucht. De door de bacteriën ‘uitgevonden’ fotosynthese leidde tot de evolutie van planten. Via endosymbiose, een proces waarbij een organisme in het lichaam of in de cellen van een ander organisme leeft in een wederzijds voordelige relatie, kwamen de cyanobacteriën letterlijk in planten terecht. Nog altijd leven ze daar, in de plantencellen, met hun eigen dna. Planten zijn dus geen enkelvoudige entiteiten, maar een samenstelling van meerdere.

Darmbacterie 800px

Darmbacteriën

De wereld is letterlijk gevormd door bacteriën. Maar ook ín ieder mens spelen bacteriën een niet te onderschatten rol. Meer dan de helft van de cellen in ieder mensenlichaam is niet van hem- of haarzelf, maar van bacteriën. Die zijn wel veel kleiner dan mensencellen, waardoor het gewicht gemiddeld maar iets van tweehonderd gram is.

Bacteriën zitten in je hele lichaam, maar toch vooral in je darmen – en dan met name in je dikke darm. Ze helpen bij het verteren van voedsel, het aanmaken van bepaalde vitamines en het versterken van het immuunsysteem. Daarnaast spelen ze een rol in de regulatie van je stemming en hersenfunctie.

Een van de belangrijkste dingen die bacteriën in je darmen doen, is het verwerken van de vezels die je eet. Mensen kunnen die namelijk niet zelf verteren. Bacteriën maken enzymen die de vezels omzetten in voedzame stoffen. Iets vergelijkbaars gebeurt met melkzuurbacteriën (lactobacillen). Zij zijn verantwoordelijk voor de fermentatie die nodig is voor de productie van verschillende voedselsoorten die mensen maar wat graag eten. Denk aan kaas, yoghurt, zuurkool, brood en olijven. Ook hier ‘kauwen’ de bacteriën het voedsel als het ware voor, waardoor er voedingsstoffen vrijkomen, en waardoor voedsel langer houdbaar blijft.

De fermentatie van voedselproducten vindt natuurlijk plaats buiten het lichaam, maar ook in je darmen tieren de lactobacillen welig, vooral in de dunne darm. Doordat ‘goede’ bacteriën ruimte in beslag nemen, kunnen ziekmakende bacteriën zich niet vestigen. Je ontkomt dus niet aan bacteriën; je moet alleen zorgen dat je de goede bij je draagt.

Biofilms 800px

Biofilms

Bacteriën komen vaak in de natuur voor in zogeheten biofilms. Een biofilm is een soort laag (of film) van micro-organismen, omgeven door zelf geproduceerd slijm vastgehecht aan een oppervlak. De Nederlandse microscooppionier Antoni van Leeuwenhoek was in 1683 de eerste die een biofilm, samengesteld uit verschillende micro-organismen, heeft waargenomen. Dat was in tandplak, wat ook een biofilm is.

Wim van Egmond legde onder andere de biofilms van de Waddenzee vast. Cyano- en zwavelbacteriën creëren er hun eigen biotoop. Deze bestaat uit matten van aaneengeschakelde bacteriën die het zand binden, voor een soort eilandvorming zorgen en zo voorkomen dat het zand verstuift.

Bodembacterie 800px

Bodembacteriën

Wie wel eens met een akkerbouwer heeft gepraat, weet dat bodemgezondheid een van de belangrijkste voorwaarden is voor een goede oogst. Net zoals in je darmen, begint die bodemgezondheid met bacteriën. Zij vormen de basis waar al het andere bodemleven op gebaseerd is. In één theelepel vruchtbare grond kunnen miljarden bacteriën zitten.

Bodembacteriën als Rhizobium gaan complexe relaties aan met bepaalde gewassen. Vlinderbloemigen, waartoe alle peulvruchten en bonen behoren, hebben een mutualistische symbiotische relatie (dat wil zeggen: beide organismen hebben voordeel door samen te werken) met Rhizobium. De bacteriën dringen binnen via een zogenaamde infectiedraad, een smalle buis die zich vormt in de wortelhaar. Via deze draad verplaatsen de bacteriën zich naar het binnenste van de wortel.

Tegelijk met de infectie stimuleert de plant celdelingen in de cortex van de wortel. Hierdoor ontstaat een gezwelachtig uitsteeksel: het wortelknolletje, ook wel nodule genaamd. In dit knolletje nestelen de bacteriën zich in gespecialiseerde cellen en veranderen in een stikstofbindende vorm. De plant kan zo iets bijzonders: de ongebonden stikstof die in de atmosfeer zit omzetten in een gebonden variant en die opslaan in zijn wortels. Daardoor is bonenteelt erg goed voor de bodem: in tegenstelling tot veel andere akkerbouwgewassen hoeven bonen niet bemest te worden met dierlijke of kunstmest.

Door Janno Lanjouw


Wim van Egmond

Wim van Egmond bio

Wim van Egmond is microfotograaf. Hij exposeert zijn werk in musea en galeries, maakt films en werkte mee aan Micropia dat deel uitmaakt van Artis. Hij werkte ook mee aan de bioscoopdocumentaire ‘Onder het maaiveld’, waarin hij de normaal onzichtbare wereld van het bodemleven in beeld bracht.

www.wimvanegmond.com

"Bolletjes, staafjes of spiraaltjes die in clusters samenklonteren"

“Nadat de cyanobacterie op het toneel verscheen, nam de evolutie een vlucht”

“Een van de belangrijkste dingen die bacteriën in je darmen doen, is het verwerken van de vezels die je eet”

“Matten van aaneengeschakelde bacteriën binden het zand”

“Bodembacteriën als Rhizobium gaan complexe relaties aan met bepaalde gewassen”

Overzicht van artikelen

Overzicht van artikelen
  • Bacteriën Voorwoord
  • De redactieraad stelt zich voor
  • Bacteriën zijn onmisbaar en nuttig
  • Portretten van de dragers van het leven
  • Het microleven dat wemelt in de bodem
  • De energieke bacterie
  • Kabelbacteriën voor geleiding in je smartphone
  • De kracht van kleine wezentjes
  • Over staal-etende en beton-helende bacteriën
  • Een bibliotheek van bacterie-eters als oplossing
  • De productie van het meest primitieve plantje op aarde
  • Microbiologische zuiveraars van rioolwater
  • Het onzichtbare leven zichtbaar maken

Toekomstgeluiden 275px

Navigatie
  • Schepen als verbinders in een verdeelde wereld
  • De bezem door de data
  • Hoe kunnen we de publieke dienstverlening verbeteren?
Delen
  • Delen op LinkedIn
  • Delen op Bluesky

Over ons

De Lichtkogel is het platform voor de dialoog over trends en ontwikkelingen voor en van professionals die werken aan de toekomst van onze fysieke leefomgeving. Dit platform maakt deel uit van het programma Strategische Verkenningen van Rijkswaterstaat.

Archief

Archief

Service

  • Toegankelijkheid
  • Privacy
  • Verantwoording
  • Cookies
  • Persvoorlichting