Nieuwsbrief mei 2025

De nieuwe editie van de Lichtkogel heeft als onderwerp het financieren van duurzaamheid. Lees de artikelen van het trenddossier over de financiering van deze transitie. Bekijk het programma van de Lichtkogel Experience over dit onderwerp. Kom op 17 juni naar de Winkel van Sinkel en denk en doe mee!
Financieren van duurzaamheid in nieuwe editie

Financieren van duurzaamheid is het onderwerp van het nieuwe trenddossier van de Lichtkogel. De gevolgen van klimaatverandering worden steeds meer merkbaar. Verschillende groepen in de samenleving ondervinden hier schade van. Dat kost veel geld en is slecht voor onze economie. Ook de financiële sector is er daarom van doordrongen dat we tempo moeten maken met de transitie naar duurzaamheid.
Publieke investeringen als hefboom voor privaat geld

De financiële sector weet dat er maatregelen nodig zijn voor een duurzame transitie. Maar voor een sector die stabiliteit ziet als hoogste goed is dat nog geen eenvoudige opgave. Ook omdat deze maatregelen ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor de bouw- en infrasector.
Dolores de Rooij (Invest-NL) en Caroline van Leenders (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) delen hun inzichten.
Is blended finance een oplossing?
“Dit is een tamelijk nieuwe vermenging van publieke en private investeringen, waarbij overheidsgeld de hefboom is die privaat geld loswrikt. Van oorsprong komt het uit de wereld van de ontwikkelingshulp. Maar nu duikt dit financiële instrument ook op in de werelden van natuurbescherming, energietransitie en klimaatadaptatie.”
Wat zijn nature-based solutions?
"Bij technologische oplossingen gaat het om schaalvoordelen. Die investeringen doe je in bedrijven en in economische sectoren. Bij nature-based solutions gaat het om écht andere projecten, die gebiedsgerichter en veel lokaler zijn. Ecosystemen en biodiversiteit zijn namelijk overal anders."
Klimaatneutraal! Maar wie gaat dat betalen?

Voor het behalen van duurzaamheidsdoelen is ander gedrag op financieel gebied nodig bij banken, overheid, de markt en maatschappelijke organisaties. Welke invloed kunnen we hebben op de financiering van de omslag naar een duurzame en klimaatneutrale toekomst? En hoe kunnen we daarbij samenwerken?
Lichtkogel Experience
Kom op dinsdag 17 juni naar de Lichtkogel Experience over het financieren van duurzaamheid in de Winkel van Sinkel in Utrecht.
Met medewerking van:
Paul Schenderling econoom en auteur van ‘Er is leven na de groei’, oprichter en programmaleider van Postgroei Nederland
Roger Mol hoofdingenieur-directeur Duurzaamheid en Leefomgeving en chief procurement officer (CPO) bij Rijkswaterstaat
En verder met:
Dick Boddeüs (Nationaal Groenfonds), Robert Koolen (Heijmans), Edwin Netjes (KplusV), Maya Sule (Rijkswaterstaat)
Financiering voor een duurzame leefomgeving

Volgens Paul Schenderling is duurzame financiering hét thema voor de toekomst. Zijn missie is een Nederland dat binnen de draagkracht van de aarde leeft: van groei naar bloei.
- Welke radicaal andere manier van economisch denken is nodig?
- Wat zijn denkrichtingen en handelingsperspectieven voor de financiering van een duurzame leefomgeving in de toekomst?
Roger Mol is hoofdingenieur-directeur Duurzaamheid en Leefomgeving bij Rijkswaterstaat. Bovendien is hij chief procurement officer (CPO): het gezicht en aanspreekpunt van Rijkswaterstaat naar de marktsector.
- Welke kansen en risico’s voor de financiering van een duurzame leefomgeving ziet hij vanuit zijn functies bij Rijkswaterstaat?
- Hoe kunnen publieke en private organisaties resultaat boeken bij investeringen in een duurzame leefomgeving?
Meedenken en -praten met Paul Schenderling en Roger Mol? Kom dan naar de Lichtkogel Experience!
Meld je aan voor de Lichtkogel Experience

Voor wie? Professionals die werken aan de toekomst van onze fysieke leefomgeving Wanneer? Dinsdag 17 juni 2024 13:00 - 17:30 u Waar? Winkel van Sinkel in Utrecht
- Denk mee over de financiering van klimaat- en duurzaamheidsdoelen
- Verken de kansen en risico's van financiële strategieën voor verduurzaming
- Praat mee over financiële perspectieven voor de toekomst van onze leefomgeving