Nieuwsbrief oktober 2024

Lichtkogel_header_cultureel_erfgoed

Cultureel erfgoed kan veel schade oplopen door droogte, extreme hitte en wateroverlast. Die komen vaker voor door klimaatverandering. In deze nieuwsbrief: De nieuwe editie van de Lichtkogel. Klimaatrisico’s voor ons erfgoed. Cultureel erfgoed op de Kraaiennestdag. Kom je naar de Lichtkogel Experience?

Nieuwe editie van de Lichtkogel over cultureel erfgoed

Slot Loevestein

De overstromingen in Zuid-Limburg in 2021 hebben laten zien dat zware regenbuien voor veel wateroverlast kunnen zorgen. Cultureel erfgoed liep in de zomer van dit jaar ook veel schade op. Niet alleen te veel maar ook te weinig water, met lage grondwaterstanden, kan een bedreiging vormen voor ons erfgoed. Door klimaatverandering komen deze situaties steeds vaker voor. Hoe kunnen we hier in de toekomst mee omgaan?

  • Erfgoedexperts Marielle Hendriks en Herbert-Jan Hiep: “Klimaatverandering dwingt ons om scherpe keuzes te maken: wat willen we behouden en wat laten we gaan?”
  • Architectuurhistoricus Paul Meurs: “De klimaatverandering, én ons antwoord daarop, dwingt ons tot indringende keuzes ten aanzien van ons aloude landschap en hoe we daarin wonen. Soms moeten we pijn lijden, en soms is er juist winst te pakken.”
  • Secretaris-directeur Marielies Schelhaas: “Immaterieel erfgoed kan zich door nieuwe vindingen en innovaties ontwikkelen tot een instrument om ons te helpen klimaatverandering te weerstaan.”

Kom naar de Lichtkogel Experience in Batavialand

Lichtkogel Experience Batavialand

Ons landschap en onze bewoonde omgeving vormen een eeuwenlang antwoord op de uitdagingen van het klimaat. De verhalen over het wassende water worden steeds opnieuw verteld. Tijdens deze Lichtkogel Experience kun je luisteren naar verhalen die het erfgoed levend houden en er betekenis aan geven. En je kunt meedenken en vertellen hoe we keuzes kunnen maken voor het culturele erfgoed van de toekomst.

  • Ervaar tijdens een rondleiding door Batavialand hoe de verhalen over het verleden van Nederland tot leven komen.
  • Luister naar het verhaal van Eva Vriend over het voormalige eiland Schokland dat lange tijd een levendig visserseiland in de Zuiderzee was.
  • Bedenk en vertel je verhaal over de toekomst van cultureel erfgoed.

Klimaatrisico’s voor ons erfgoed

Natuurbrandgevoeligheid 2050 hoog

Klimaatverandering vormt een risico voor ons erfgoed. Droogte, extreme hitte en wateroverlast vormen een bedreiging voor monumenten en historische landschappen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed publiceerde de kaart ‘Klimaatrisico’s voor het Nederlandse erfgoed’ waarmee je een beeld kunt krijgen van welk erfgoed waar wordt bedreigd. De nieuwe editie van de Lichtkogel is een initiatief van deze dienst en het programma Strategische Verkenningen.

Brillen voor de toekomst van cultureel erfgoed

Kraaiennestdag

Wat zie je als je met verschillende brillen kijkt naar cultureel erfgoed? Dat is de vraag die Linde Egberts stelt tijdens de Kraaiennestdag 2024. Wie kijkt door de ene bril ziet erfgoed als iets uit het verleden. Wie een andere bril draagt, ziet een plek die je bezoekt tijdens een vakantie. Met de bril van Egberts op maakt cultureel erfgoed ook deel uit van een toekomst waarin het klimaat verandert.

Kom je naar de Lichtkogel Experience?

Schokland

Kom je in Batavialand ervaren hoe de verhalen over het verleden van Nederland tot leven komen? Kom je luisteren naar het verhaal van Eva Vriend over het eiland Schokland dat nu in de Noordoostpolder ligt? Kom je jouw verhaal over de toekomst van cultureel erfgoed bedenken en vertellen?

Je bent op 28 november van harte welkom bij de Lichtkogel Experience over cultureel erfgoed in tijden van klimaatverandering.