Actueel

Verhalen over cultureel erfgoed en klimaatverandering

Batavialand

“God schiep de wereld, maar de Nederlanders schiepen Nederland.” Het is een bekend buitenlands gezegde dat onze strijd tegen het water symboliseert en waarin bewondering voor onze polders en dijken doorklinkt. En dus is er geen betere plek te bedenken dan Batavialand in Lelystad voor een Lichtkogel Experience over ons waterrijke verleden en de toekomst van ons cultureel erfgoed in tijden van klimaatverandering.

Inschrijven voor de nieuwsbrief?

Je ontvangt nieuws van de redactie over publicaties en bijeenkomsten. Je krijgt uitnodigingen voor de Lichtkogel Experience. Abonneer je op de gedrukte versie van het trenddossier.

Duurzame financiering voor een klimaatneutraal Europa

Duurzame financiering Aeres Hogeschool Almere

Europa streeft ernaar in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat vereist een ingrijpende transitie voor bedrijven, overheden en financiële instellingen. Duurzame financiering speelt een cruciale rol in het behalen van klimaatdoelen. In dit artikel kijken we vooruit naar de nieuwe editie van de Lichtkogel over dit onderwerp. We verkennen de uitdagingen en kansen voor alle betrokken partijen op deze weg naar een duurzame toekomst.

Reageren?

Wil je reageren op een onderwerp dat aan de orde komt in een trenddossier? Of dat gaat over de toekomst van onze fysieke leefomgeving? Stuur je bericht naar de redactie.

Strategische Verkenningen draagt bij aan De Nationale Toekomstcursus

De Nationale Toekomstcursus abri

Op 27 november 2024 is de De Nationale Toekomstcursus gelanceerd: een gratis online cursus voor iedereen die iets wil leren over toekomstdenken. In één van de negen modules van deze cursus vertelt de programmaleider van Strategische Verkenningen, Erna Ovaa, hoe zij toekomstdenken toepast in haar werk voor Rijkswaterstaat. De Nationale Toekomstcursus is een initiatief van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT).

Lichtkogel op LinkedIn?

In de groep Lichtkogel op LinkedIn delen we nieuws over nieuwe onderwerpen van de Lichtkogel. En we besteden aandacht aan trends en ontwikkelingen die invloed hebben op onze fysieke leefomgeving en organisaties. We nodigen je van harte uit om mee te denken over de toekomst van ons land.

Luisteren naar het leven met water in Schokland

Noordoostpolder

Schokland is een voormalig eiland. Het ligt nu in de Noordoostpolder, een van de polders in het IJsselmeer dat ooit de Zuiderzee was. Tijdens de Lichtkogel Experience in Batavialand kun je het verhaal van Eva Vriend over Schokland horen en de inpoldering zelf ervaren. Schokland is werelderfgoed, maar welke keuze maken we nu het klimaat verandert? Laten we het eiland dan voorgoed onder het water verdwijnen?

Suggesties?

Heb je een suggestie voor een nieuw onderwerp voor een trenddossier van de Lichtkogel? Laat het ons weten!

Brillen voor de toekomst van cultureel erfgoed

Triage Zeeland

Wat zie je als je met verschillende brillen kijkt naar cultureel erfgoed? Dat is de vraag die Linde Egberts stelt tijdens de Kraaiennestdag 2024. Wie kijkt door de ene bril ziet erfgoed als iets uit het verleden. Wie een andere bril draagt, ziet een plek die je bezoekt tijdens een vakantie. Met de bril van Egberts op maakt cultureel erfgoed ook deel uit van een toekomst waarin het klimaat verandert.

Wat is de Lichtkogel?

De Lichtkogel wil trends en ontwikkelingen signaleren en ervoor zorgen dat Rijkswaterstaat en andere organisaties hun koers kunnen bepalen en zo nodig aanpassen.

Nieuwe editie over cultureel erfgoed

Slot Loevestein

De overstromingen in Zuid-Limburg in 2021 hebben laten zien dat zware regenbuien voor veel wateroverlast kunnen zorgen. Cultureel erfgoed liep in de zomer van dit jaar ook veel schade op. Niet alleen te veel maar ook te weinig water, met lage grondwaterstanden, kan een bedreiging vormen voor ons erfgoed. Door klimaatverandering komen deze situaties steeds vaker voor. Hoe kunnen we hier in de toekomst mee omgaan?

Cultureel erfgoed biedt kansen voor klimaatadaptatie

Redactieraad

Erfgoedprofessionals die alles weten over molens en polders, dijken en sluizen, daar kijkt niemand van op. De geschiedenis leert dat Nederlanders altijd moesten en konden meebewegen met het wassende water en veranderende klimaatpatronen. Maar de experts die bijeenkwamen in de redactieraad voor een trenddossier van de Lichtkogel over cultureel erfgoed en klimaatverandering zijn net zo goed geïnteresseerd in toekomstige ontwikkelingen.