Actueel

Luisteren naar het leven met water in Schokland

Noordoostpolder

Schokland is een voormalig eiland. Het ligt nu in de Noordoostpolder, een van de polders in het IJsselmeer dat ooit de Zuiderzee was. Tijdens de Lichtkogel Experience in Batavialand kun je het verhaal van Eva Vriend over Schokland horen en de inpoldering zelf ervaren. Schokland is werelderfgoed, maar welke keuze maken we nu het klimaat verandert? Laten we het eiland dan voorgoed onder het water verdwijnen?

Inschrijven voor de nieuwsbrief?

Je ontvangt nieuws van de redactie over publicaties en bijeenkomsten. Je krijgt uitnodigingen voor de Lichtkogel Experience. Abonneer je op de gedrukte versie van het trenddossier.

Brillen voor de toekomst van cultureel erfgoed

Triage Zeeland

Wat zie je als je met verschillende brillen kijkt naar cultureel erfgoed? Dat is de vraag die Linde Egberts stelt tijdens de Kraaiennestdag 2024. Wie kijkt door de ene bril ziet erfgoed als iets uit het verleden. Wie een andere bril draagt, ziet een plek die je bezoekt tijdens een vakantie. Met de bril van Egberts op maakt cultureel erfgoed ook deel uit van een toekomst waarin het klimaat verandert.

Reageren?

Wil je reageren op een onderwerp dat aan de orde komt in een trenddossier? Of dat gaat over de toekomst van onze fysieke leefomgeving? Stuur je bericht naar de redactie.

Nieuwe editie over cultureel erfgoed

Slot Loevestein

De overstromingen in Zuid-Limburg in 2021 hebben laten zien dat zware regenbuien voor veel wateroverlast kunnen zorgen. Cultureel erfgoed liep in de zomer van dit jaar ook veel schade op. Niet alleen te veel maar ook te weinig water, met lage grondwaterstanden, kan een bedreiging vormen voor ons erfgoed. Door klimaatverandering komen deze situaties steeds vaker voor. Hoe kunnen we hier in de toekomst mee omgaan?

Lichtkogel op LinkedIn?

In de groep Lichtkogel op LinkedIn delen we nieuws over nieuwe onderwerpen van de Lichtkogel. En we besteden aandacht aan trends en ontwikkelingen die invloed hebben op onze fysieke leefomgeving en organisaties. We nodigen je van harte uit om mee te denken over de toekomst van ons land.

Verhalen over cultureel erfgoed in je agenda

LKX Cultureel erfgoed Save the date

Kom je tijdens de Lichtkogel Experience luisteren naar verhalen die ons culturele erfgoed levend houden en er betekenis aan geven? Wil je meedenken en vertellen hoe we keuzes kunnen maken voor het erfgoed van de toekomst? Noteer dan donderdagmiddag 28 november alvast in je agenda. Dan gaan we in Batavialand verhalen vertellen over het verleden en de toekomst van cultureel erfgoed.

Suggesties?

Heb je een suggestie voor een nieuw onderwerp voor een trenddossier van de Lichtkogel? Laat het ons weten!

Cultureel erfgoed biedt kansen voor klimaatadaptatie

Redactieraad

Erfgoedprofessionals die alles weten over molens en polders, dijken en sluizen, daar kijkt niemand van op. De geschiedenis leert dat Nederlanders altijd moesten en konden meebewegen met het wassende water en veranderende klimaatpatronen. Maar de experts die bijeenkwamen in de redactieraad voor een trenddossier van de Lichtkogel over cultureel erfgoed en klimaatverandering zijn net zo goed geïnteresseerd in toekomstige ontwikkelingen.

Wat is de Lichtkogel?

De Lichtkogel wil trends en ontwikkelingen signaleren en ervoor zorgen dat Rijkswaterstaat en andere organisaties hun koers kunnen bepalen en zo nodig aanpassen.

De levenscyclus van cultureel erfgoed

Vuurtoren op Texel

Duinen en dijken vormen iconische onderdelen van het Nederlandse landschap. Al eeuwenlang beschermen ze ons land tegen de opkomende zee. Maar dat biedt allerminst garanties voor de toekomst. Hoe gaan we om met cultureel erfgoed dat wordt bedreigd door klimaatverandering? We kijken vooruit naar het trenddossier van de Lichtkogel over cultureel erfgoed en blikken terug op het trenddossier over denken vanuit de levenscyclus.

Nieuwe editie over de materialentransitie

Lichtkogel Materialentransitie

Het nieuwe trenddossier van de Lichtkogel heeft als onderwerp de materialentransitie. De meeste Nederlanders weten inmiddels wel dat er een energietransitie gaande is. Dat er ook hard gewerkt wordt aan een materialentransitie is veel minder bekend. Toch is die net zo goed nodig om het doel van een klimaatneutraal Nederland in 2050 te halen. Hoe kunnen we als bouwketen kansen benutten en deze transitie realiseren?