Financieren van duurzaamheid Voorwoord
In een gesprek over het afschaffen van de salderingsregeling en de terugverdientijd van zonnepanelen hoorde ik mezelf laatst ineens de vraag stellen: “Maar welke prijs heeft een duurzame toekomst dan? En wanneer is leven in balans met de natuur te duur geworden?”

Dit soort vragen zouden we ook moeten stellen als het gaat over duurzame financiering. Zou alle financiering vanaf nu niet duurzaam moeten zijn? Daar zijn we nog ver vanaf. Veel investeringen kijken veel te veel naar de korte termijn, zoals ook in dit trenddossier te lezen is. De vraag is vaak: wat kan ik nú verdienen? En de rest doet er niet toe. Maar de urgentie om te investeren in een nieuwe duurzame wereld groeit met de minuut. De opwarming kan naar de 4 graden gaan, het grondstoffentekort gaat heel veel oude-economiesystemen vast laten lopen en de biodiversiteit neemt dramatisch af.
Als we onze natuur vernachelen, vernachelen we een-op-een onze welvaart, zo leren we van betekeniseconoom Kees Klomp. En dat moeten we tegen elke prijs zien te voorkomen. Maar wat doen we tot nu toe? Ongeveer alle winst die we maken, is winst op kosten van de toekomst. En die toekomst wordt steeds onleefbaarder.
In de podcast BNR Duurzaam ging ik in gesprek over duurzaam bouwen. In de bouw wordt hard gewerkt aan een betere toekomst. We gaan CO2-uitstoot beprijzen en bekijken welke waarde materialen hebben als ze worden hergebruikt. Alleen moeten de banken nu snel hypotheken verzinnen waarin dit soort waarde een plek krijgt. En dat is lastig én symptomatisch voor het hele probleem. Het is heel moeilijk om een nieuwe wereld te ontwerpen, te financieren en te meten vanuit de oude wereld. Dus moeten we met lef die nieuwe wereld inspringen…
… met als steuntje in de rug de zekerheid dat iedere euro geïnvesteerd in de oude economie meer gaat kosten en iedere euro die naar de nieuwe economie gaat heel veel meer euro’s gaat opleveren. Dus: niet meer twijfelen! Ga veranderen! Maar houd daarbij wel steeds in het achterhoofd: groene groei is alleen groen als deze duurzaam is gefinancierd, terwijl er tegelijkertijd ook dingen niet meer groeien en verdwijnen. Dat hoort bij elkaar. Laten we met elkaar de groene en duurzaam gefinancierde weg nemen naar 2030 en verder. En een beetje doorlopen graag. De tijd van treuzelen is voorbij.
Door Harm Edens
Harm Edens
Harm Edens is programmamaker, scenarist, columnist, dagvoorzitter en spreker. Hij presenteert het satirische tv-programma ‘Dit Was Het Nieuws’ en het programma ‘Duurzaam’ op BNR Radio. Edens is ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds en het Jane Goodall Instituut. In 2025 publiceerde hij het klimaatboek ‘De belangrijkste vragen van je leven’.
De belangrijkste vragen van je leven

Harm Edens zet zich al meer dan 25 jaar in voor een betere en duurzamere wereld, maar hoe kijkt de nieuwe generatie naar dit urgente onderwerp? Om hier achter te komen gaat Edens in gesprek met 16 enthousiaste jonge denkers.