Nieuwsbrief juli 2023

Lichtkogel _logo_hitte

De temperatuur is hoog tijdens de Lichtkogel Experience over hitte. In deze nieuwsbrief: Generaties onderzoeken hoe zij aankijken tegen de stijgende zeespiegel. Scenario’s voor de toekomst van onze delta al spelend verkennen. En verder: Verzorgingsplaatsen langs de weg als oase.

Flink warm tijdens Lichtkogel Experience Hitte

Lichtkogel Experience Hitte

De Lichtkogel Experience over hitte vindt plaats kort nadat de temperaturen in ons land hoog zijn opgelopen. Met 28 graden Celsius in de buitenlucht is het in KAS Woerden ook op deze dag ondanks de zonneschermen flink warm. Gemotiveerd door de warmte verkent een groep van vijftig professionals de gevolgen van en mogelijke oplossingen voor hitte in onze leefomgeving.

Werken met water door impactmakers

Impactmakers

Hoe zet je kennis om in maatschappelijke impact? Hoe meet je een gevoel van urgentie? Wat is er nodig voor maatschappelijk draagvlak? Hoe adaptief zijn we eigenlijk als het gaat om de stijging van de zeespiegel? En kijken generaties hier verschillend tegenaan? JONG Waterbeheer gaat op onderzoek uit om dit te ontdekken.

Laad jezelf langs de weg op met groen

Norminstituut Bomen

Sinds twee jaar mag Melanie Bruning (Norminstituut Bomen) zichzelf ervaringsdeskundige op het gebied van elektrisch rijden noemen: “Echt, het is prima te doen. Waar ik wel een hekel aan heb is wachten. Wachten in de auto is zó saai: De verzorgingsplaatsen zijn meer ingericht op het opladen van je auto dan op het verzorgen van jezelf.”

Speel met 'Expeditie Delta'

Expeditie Delta

Het klimaat verandert. Maar we willen wel veilig in Nederland kunnen blijven wonen, werken en leven. Welke maatregelen kunnen we nemen? Dat is nog onzeker. We weten niet hoe de toekomst eruit ziet. Rijkswaterstaat houdt rekening met vier mogelijke scenario's voor de toekomst. Verken ze in het spel ‘Expeditie Delta’. Ontdek welke maatregelen je in elk van die scenario's kunt nemen om Nederland voor te bereiden op een ander klimaat.

Trenddossier van de Lichtkogel over hitte

Lichtjogel Hitte

Het nieuwe trenddossier van de Lichtkogel heeft als onderwerp hitte. In de zomer hebben we vaker te maken met hoge temperaturen. Dat kan schadelijk zijn voor mensen, dieren, onze leefomgeving en infrastructuur. In deze editie verkennen we dit onderwerp vanuit verschillende invalshoeken. En we gaan op zoek naar oplossingen.