Nieuwsbrief juni 2024
De materialentransitie vraagt om de inspanning van de hele bouwketen. Lees het interview met Sybren Bosch van Copper8 over dit keerpunt in materiaalgebruik. Bekijk het programma van de Lichtkogel Experience over deze transitie. Kom op 13 juni naar de Metaal Kathedraal en denk en doe mee!
De materialentransitie? Die moet je doen!
De energie- en materialentransitie zijn nauw aan elkaar verbonden. Ze zijn beide nodig om de klimaatdoelen te halen. Zo min mogelijk gebruiken en weggooien wordt de norm. Soms kunnen onderdelen van bouwwerken nog prima elders ingezet worden. Of kunnen grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Dat scheelt heel veel in de CO2-uitstoot. Maar dit vraagt wel om de inspanning van de hele bouwketen.
- Doe en denk mee over hoe we dit samen kunnen aanpakken, opschalen en versnellen.
- Kom op donderdag 13 juni naar de Lichtkogel Experience over de materialentransitie in de Metaal Kathedraal in Utrecht.
- In 4 workshops gaan we aan de slag om de materialentransitie te ervaren door te spelen, ontdekken, bouwen en samen te werken.
Wouter van den Berg (Nebest) geeft één van de workshops: “We weten inmiddels dat demonteren niet duurder hoeft te zijn dan slopen. Je hebt immers geen productiekosten meer van nieuwe materialen. En de benodigde grondstoffen voor nieuwbouw worden er ook niet goedkoper op, integendeel.”
We staan op een keerpunt van materiaalgebruik
Niets minder dan een materialentransitie is nodig om de negatieve milieu-impact van beton en staal te verminderen. Het kan, bijvoorbeeld door veel meer biobased materiaal toe te passen, zoals hout en plantaardige vezels. En vooral door hoogwaardig hergebruik.
Sybren Bosch van adviesbureau Copper8 geeft een presentatie tijdens de Lichtkogel Experience Materialentransitie: “Je kunt complete betonliggers van viaducten, damwanden en geleiderails hergebruiken.”
Wat is de materialentransitie? Waarom zijn gedeelde ambities op het gebied van klimaat en circulaire economie belangrijk? Hoe kunnen we deze transitie opschalen en versnellen? En hoe kunnen we biobased bouwen binnen planetaire grenzen? Denk en doen mee!
Circulariteit als extra kwaliteit
Al voordat het populair was, ging Superuse Studios aan de slag met circulair ontwerp. Het architectenbureau, opgericht in 1997, houdt zich al bijna 3 decennia bezig met een andere manier van bouwen dan gebruikelijk.
Maak kennis met Jan Jongert, architect en medeoprichter van architectenbureau Superuse Studios. Jongert geeft een voorproefje van de workshop die hij op 13 juni samen met Lizanne Dirkx gaat geven tijdens de Lichtkogel Experience over de materialentransitie.
Ga in gesprek met experts over de materialentransitie
Wat is het beoogde resultaat van de materialentransitie? Hoe kunnen we ecologische, sociale en financiële waarde creëren voor onze fysieke leefomgeving? Hoe ambitieus en realistisch moeten we zijn om circulaire en klimaatdoelen te halen?
Ga in gesprek met Jan Willem van de Groep (Building Balance), Mark Intven (VNCI), Edwin Thie (Rijkswaterstaat) en Geert Warringa (CE Delft) over strategieën voor een circulaire toekomst.
- Denk mee over de kansen voor de materialentransitie in de bouwketen.
- Doe mee en ervaar de mogelijkheden om circulaire doelen voor de toepassing van bouwmaterialen te realiseren.
- Kom naar de Lichtkogel Experience over de materialentransitie!
Meld je aan voor de Lichtkogel Experience
Voor wie? Professionals die werken aan de toekomst van onze fysieke leefomgeving Wanneer? Donderdag 13 juni 2024 13:00 - 17:30 u Waar? Metaal Kathedraal in Utrecht
De Metaal Kathedraal is een voormalige kerk en metaalfabriek. Het gebouw is nu een werkplaats en een kennis- en cultuurcentrum dat de nieuwe regeneratieve samenleving vormgeeft op basis van de kracht van de natuur.