Nieuwsbrief november 2024
Kom je het verleden en de toekomst van cultureel erfgoed met ons ervaren? Kom dan op 28 november naar de Lichtkogel Experience in Batavialand. Verder in deze nieuwsbrief: Cultureel erfgoed behouden of laten gaan? Gebouwen en infrastructuur verbinden met natuur.
Verhalen vertellen over de toekomst van cultureel erfgoed
Ons landschap en onze bewoonde omgeving vormen een eeuwenlang antwoord op de uitdagingen van het klimaat. De verhalen over het wassende water worden steeds opnieuw verteld. Tijdens deze Lichtkogel Experience kun je luisteren naar verhalen die het erfgoed levend houden en er betekenis aan geven. En je kunt meedenken en vertellen hoe we keuzes kunnen maken voor het culturele erfgoed van de toekomst.
- Ervaar tijdens een rondleiding door Batavialand hoe de verhalen over het verleden van Nederland tot leven komen.
- Luister naar het verhaal van Eva Vriend over het voormalige eiland Schokland dat lange tijd een levendig visserseiland in de Zuiderzee was.
- Bedenk en vertel je verhaal over de toekomst van cultureel erfgoed in tijden van klimaatverandering.
Luisteren naar het leven met water in Schokland
Schokland is een voormalig eiland. Het ligt nu in de Noordoostpolder, een van de polders in het IJsselmeer dat ooit de Zuiderzee was. Tijdens de Lichtkogel Experience in Batavialand kun je het verhaal van Eva Vriend over Schokland horen en de inpoldering zelf ervaren. Schokland is werelderfgoed, maar welke keuze maken we nu het klimaat verandert? Laten we het eiland dan voorgoed onder het water verdwijnen?
Kom tijdens de Lichtkogel Experience in Batavialand kijken en luisteren naar:
- Het verhaal van Schokland en de bewoners die het visserseiland na overstromingen moesten verlaten
- De geschiedenis van de Zuiderzee en de polderpioniers die hun leven opbouwden op de kale vlakte van de polders
- De toekomst van laaggelegen gebied en erfgoed als het water weer over land stroomt
Behouden of laten gaan? Dat is de hamvraag
Veel erfgoed bestaat inmiddels langer dan dat het er nog zal zijn, stellen erfgoedexperts Marielle Hendriks en Herbert-Jan Hiep. Klimaatverandering dwingt ons om scherpe keuzes te maken: wat willen we behouden en wat laten we gaan? En wat betekent dit voor het erfgoedbeleid? Wellicht kan een oosterse denkwijze ons helpen.
Marielle Hendriks: “Klimaatverandering gaat onze leefomgeving ingrijpend veranderen. We kunnen het erfgoed niet allemaal beschermen met hogere dijken en een betere waterafvoer.”
Herbert-Jan Hiep: “Erfgoed overleeft als je het een functie geeft. Je kunt niet alles onder een glazen stolp zetten. Maar als je iets gaat herbestemmen, moet je vaak wel concessies doen.”
Gebouwen en infrastructuur verbinden met natuur
Hoe kunnen we gebouwen en infrawerken verbinden met natuur om zo een regeneratief stedelijk landschap te ontwikkelen? Die vraag onderzoekt Biobased Creations met het nieuwe programma ‘Building as a Landscape’. Ontwerper Pascal Leboucq is samen met startups, ecologische experts en bouwbedrijven op zoek naar manieren om de leefbaarheid in de bebouwde omgeving te waarborgen. Water, de bron van al het leven, speelt hierbij een centrale rol.
Kom je luisteren naar verhalen over cultureel erfgoed?
Kom je in Batavialand ervaren hoe de verhalen over het verleden van Nederland tot leven komen? Kom je luisteren naar het verhaal van Eva Vriend over het eiland Schokland dat nu in de Noordoostpolder ligt? Kom je jouw verhaal over de toekomst van cultureel erfgoed bedenken en vertellen?
Je bent op 28 november van harte welkom bij de Lichtkogel Experience over cultureel erfgoed in tijden van klimaatverandering.