Nieuwsbrief april 2024

Lichtkogel Publieke waarde_logo_lr

De energie- en materialentransitie zijn allebei nodig om de klimaatdoelen te halen. In deze nieuwsbrief: vooruitblik op de nieuwe editie van de Lichtkogel over de materialentransitie. Beleef deze transitie op de Lichtkogel Experience. En verder: kunnen we bouwen binnen planetaire grenzen?

Vooruitblik op trenddossier over de materialentransitie

John S. Thompsonbrug

De energietransitie, die is welbekend. Maar er is ook een materialentransitie nodig om het doel van een klimaatneutraal Nederland in 2050 te halen. De vraag naar producten en materialen neemt wereldwijd echter nog steeds toe. Hoe kunnen we de overgang naar minder, of materialen die beter zijn voor onze leefomgeving, mogelijk maken?

Materialentransitie bij de Lichtkogel Experience

Metaal Kathedraal

We staan op een keerpunt van materiaalgebruik naar werken zonder afval en met hergebruik van grondstoffen. Voor het behalen van klimaatdoelen zijn verschillende circulaire routes mogelijk. Het bewandelen van deze paden vraagt om de inspanningen van de hele bouwketen. Doe en denk mee over hoe we samen kunnen werken om te versnellen en op te schalen.

Installatie maakt biobased bouwen zintuigelijk

Nature Building Project

Vloerbedekking van doorgespoeld toiletpapier en isolatiemateriaal van schimmels zijn de toekomst als het aan Pascal Leboucq en Lucas De Man ligt. In de afgelopen jaren hebben zij een enorm netwerk van mensen, materialen en kennis opgebouwd met hun bedrijf Biobased Creations. Dit ontwerpbureau is gespecialiseerd in installaties, projecten en het vertellen van verhalen over biobased materialen.

Bouwen binnen planetaire grenzen

Circulair bouwen

De Nederlandse bouwsector is in 2026 door zijn CO2-budget voor 1,5 graden heen. Dat is de conclusie van het onderzoek ‘CO2-impact van de Nederlandse bouw’ dat werd uitgevoerd door onder meer Copper8. Om ernstige klimaatverandering te voorkomen, is er een maximale hoeveelheid CO2 die wereldwijd mag worden uitgestoten - en dus ook in de bouw.

Abonnement op de Lichtkogel?

In mei verschijnt het trenddossier van de Lichtkogel over de materialentransitie. De artikelen worden binnenkort online gepubliceerd. Wil je een gedrukt exemplaar van deze uitgave ontvangen? Abonneer je dan (gratis) op de trenddossiers van de Lichtkogel.