Nieuwsbrief maart 2024

Lichtkogel Publieke waarde_logo_lr

In deze nieuwsbrief: naast de energietransitie is een materialentransitie nodig om klimaatdoelen te halen. Dat heeft gevolgen voor bouwmaterialen en onze infrastructuur. Kunnen materialen als beton en asfalt groen worden? En verder: hoe gaat het met Jessica den Outer?

Strategische dialoog over materialen

Materialen Redactieraad

Materialen, dat is nog eens een tastbaar thema. Maar niets is minder waar. Tijdens de gesprekken over dit onderwerp die de redactie van de Lichtkogel had met de redactieraad voor het nieuwe trenddossier bleek het tegendeel. Materialen voor de bouw en onze infrastructuur? Mateloos fascinerend, maar ook mateloos complex. Hoe komt dat? Leden van de redactieraad voor deze editie gingen met elkaar in gesprek over de materialentransitie.

Baanbrekend beton voor een groenere toekomst

Baanbrekend beton

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is grijs: beton is vanwege zijn stevigheid en hardheid een veelgebruikt bouwmateriaal. Het mengsel van water, aggregaat en cement wordt al sinds de klassieke oudheid gebruikt voor het bouwen van bruggen, viaducten en gebouwen. Een wereld zonder beton is bijna onvoorstelbaar. Maar het produceren van beton is zeer belastend voor het milieu door de hoge CO2-uitstoot.

Zwart asfalt kleurt groen

Groen asfalt

We rijden er met z’n allen gedachteloos overheen: asfalt. Het is een prima product dat doet wat het doen moet. Maar erg duurzaam is het niet. Asfalt wordt namelijk bij elkaar gehouden door bitumen, een materiaal dat vrijkomt bij de raffinage van aardolie. In het programma CIRCUROAD werken verschillende partijen aan een alternatief. Een vooruitblik op de volgende editie van de Lichtkogel over materialen.

Hoe gaat het met Jessica den Outer?

Plastic vaten

Jessica den Outer was lid van de redactieraad voor de editie ‘Rechten van de natuur’ (2022). Den Outer is een onvermoeibare pleitbezorger van deze rechten. Ze schreef ‘Rechten voor de natuur’ en richtte in 2023 de stichting Rechten van de Natuur op. Een voorbeeld? Stichting Rugvin geeft een stem aan Sedna de bruinvis die in het bestuur haar soortgenoten en de gehele mariene biodiversiteit in zeeën en oceanen zal vertegenwoordigen.

Denk en doe mee op LinkedIn

In de groep Lichtkogel op LinkedIn delen we berichten over nieuwe onderwerpen van de Lichtkogel. En we besteden aandacht aan trends en ontwikkelingen die invloed hebben op onze fysieke leefomgeving en organisaties. We nodigen je van harte uit om mee te denken over de toekomst van ons land.