Nieuwsbrief mei 2024

lichtkogel-materialentransitie_logo

De nieuwe editie van de Lichtkogel heeft als onderwerp de materialentransitie. Lees de artikelen van het trenddossier over dit mateloos fascinerende onderwerp. Bekijk het programma van de Lichtkogel Experience over deze transitie. Kom op 13 juni naar de Metaal Kathedraal en denk en doe mee!

Nieuwe editie over de materialentransitie

Lichtkogel nieuwe editie

Het nieuwe trenddossier van de Lichtkogel heeft als onderwerp de materialentransitie. De meeste Nederlanders weten inmiddels wel dat er een energietransitie gaande is. Dat er ook hard gewerkt wordt aan een materialentransitie is veel minder bekend. Toch is die net zo goed nodig om het doel van een klimaatneutraal Nederland in 2050 te halen. Hoe kunnen we als bouwketen kansen benutten en deze transitie realiseren?

Mateloos fascinerend en complex

Materialentransitie

Talloze innovatieve materialen steken de kop op. Maar hoe maak je een valide afweging van de kwaliteit en de milieu-impact ervan? Het maakt de materialentransitie mateloos fascinerend en mateloos complex, stellen hoogleraar toegepaste wegbouwkunde Sandra Erkens en bouwkundig ingenieur Anton van Hoorn.

Sandra Erkens: “Het transitiepad naar duurzame wegverhardingen kent heel wat uitdagingen. Er gebeurt gelukkig ook veel. Ik ben voor ambitieus realisme: grote ambities, maar ook blijven monitoren of die gerealiseerd worden. Het gevecht of het gesprek hierover ga ik graag aan.”

Anton van Hoorn: “Elke tijd wordt gekenmerkt door bepaalde materialen. ZOAB, grindtegels en trespa bijvoorbeeld roepen allerlei associaties op met de decennia waarin ze in zwang raakten. Het fascineert me hoe cultuur, samenleving en gedrag zo samenhangen met materialen.”

De materialentransitie? Die moet je doen!

Metaal Kathedraal

We staan op een keerpunt van materiaalgebruik. Zo min mogelijk gebruiken en weggooien wordt de norm. Soms kunnen onderdelen van bouwwerken nog prima elders ingezet worden. Of kunnen grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Dat scheelt heel veel in de CO2-uitstoot. Maar dit vraagt wel om de inspanning van de hele bouwketen. Doe en denk mee over hoe we dit samen kunnen aanpakken, opschalen en versnellen!

Kom op donderdag 13 juni naar de Lichtkogel Experience over de materialentransitie in de Metaal Kathedraal in Utrecht. In 4 workshops gaan we aan de slag om de materialentransitie te ervaren door te spelen, ontdekken, bouwen en samen te werken.

Workshop 1. Jan Jongert - Superuse Studios

Speel het spel over circulaire materiaalstromen en ontdek hoe je circulaire waarde kunt creëren.

Workshop 2. Gerben Tuin - Nature Building Project

Bouw mee aan deze installatie en beleef biobased bouwmaterialen.

Workshop 3. Jeannette Levels-Vermeer - Circo

Vind uit hoe je materiaalgebruik voor de bouw en infra circulair kunt ontwerpen.

Workshop 4. Wouter van den Berg - Nebest

Ga met elkaar aan de slag met een case uit de praktijk en verlaag de drempels.

De charmes van circulair ontwerp

Circo Tracks

Gelijk aan de slag en de theorie in de praktijk brengen. Dat is volgens Jeannette Levels-Vermeer de kracht van Circo, een kennisplatform dat bedrijven helpt om hun productieproces meer circulair te maken. Levels-Vermeer is sectorexpert maakindustrie en bouw en trainer bij Circo. Ze komt op de Lichtkogel Experience over de materialentransitie een workshop geven over het framework circular design van dit platform.

Meld je aan voor de Lichtkogel Experience

Metaal Kathedraal 2

Voor wie? Professionals die werken aan de toekomst van onze fysieke leefomgeving Wanneer? Donderdag 13 juni 2024 13:00 - 17:30 u Waar? Metaal Kathedraal in Utrecht

Ga met professionals in gesprek over strategieën voor een circulaire toekomst. Denk mee over de kansen voor de materialentransitie in de bouwketen. Doe mee en ervaar de mogelijkheden om circulaire doelen voor de toepassing van bouwmaterialen te realiseren.