Lees- en kijktips

Ted Talk 'Who owns nature'

Wij zijn deel van de natuur èn de natuur is deel van ons. Hoe kan het, dat we er met zo weinig respect mee omgaan? In deze TED TalkWho owns nature’ pleit Jan van de Venis, jurist gespecialiseerd in mensenrechten en milieu, voor een fundamenteel andere benadering van de natuur.

Bekijk de TED Talk 'Who owns nature'.

Juridisch essay 'Should trees have standing?'

In 1972 schreef Christopher Stone een juridisch ­essay ‘Should trees have standing?’ Voor veel ­juristen en anderen nog steeds een belangrijke bron van inspiratie!

550x838

Lees het essay 'Should trees have standing?' (pdf, 3.1 MB).

Documentaire 'The Rights of Nature: A Global ­Movement’

In de documentaire ‘The Rights of Nature: A Global ­Movement’ – voor het eerst vertoond op het internationale DOK.fest München in 2018 – neemt filmmaker Issac Goeckeritz u mee langs verschillende initiatieven voor ‘rechten van de natuur’ wereldwijd.

Bekijk de documentaire 'The Rights of Nature: A Global Movement'.

Boek 'De eik was hier'

In de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat een zomereik van bijna tweehonderd jaar oud. Dagelijks razen de auto’s langs hem heen. Bibi Dumon Tak (2021) schreef ‘De eik was hier’. Een boek voor alle leeftijden waarin de eik zelf zijn verhaal doet.

Verkennend boekje 'Geef de bodem een stem'

In de praktijk overstemmen korte termijnbelangen vaak het belang van een gezonde bodem voor de lange termijn. (W)aardewoord schreef voor Rijkwaterstaat afdeling Bodem Plus een verkennend boekje over de vraag: hoe geven we de bodem een stem?

Lees het boekje 'Geef de bodem een stem' (pdf, 9.5 MB).

Essay 'Spookpartijen en procesbevoegdheid'

Hoogleraar burgerlijk procesrecht Remme Verkerk (Universiteit Utrecht) en collega-jurist Suzanne Landheer schreven in 2021 een kort en innemend essay: Spookpartijen en procesbevoegdheid. Enkele gedachten over de vraag of een kever in rechte kan treden. (p.279-288 Boom Juridisch). Ze sluiten af met de voorspelling dat binnen tien jaar kevers, bijen en andere insecten zich in rechte zullen kunnen verzetten tegen overmatig gebruik van pesticiden en onnodig agressief maaibeleid.

Lees het essay 'Spookpartijen en procesbevoegdheid' (pdf, 253 kB).