Maak kennis met de redactieraad
Voor de samenstelling van dit trenddossier is een redactieraad gevormd, met deelnemers van KNMI, RIVM, ProRail, Stichting Climate Adaptation Services, Wageningen University & Research, TU Delft en Rijkswaterstaat. De leden van de redactieraad brachten verschillende invalshoeken in op het thema ‘hitte’: ecologisch, technisch, ruimtelijk, demografisch, sociaal en meer. Een voorstelrondje.
Judith de Boer
instandhoudingsspecialist ProRail
“Ik houd me bezig met de langetermijngevolgen van hitte en klimaatverandering. Het helpt om het gesprek met elkaar aan te gaan over vragen als: wat is hitte en wat zijn de effecten ervan? Van daaruit denken we na over hoe we in de toekomst met hitte kunnen omgaan.”
Werner Hagens
coördinator Nationaal Hitteplan RIVM
“Het is mijn ambitie om het verband tussen hitte en gezondheid onder de aandacht te brengen. Ik wil partners meekrijgen om zo gezamenlijk een breed gedragen verhaal over de gevolgen van hitte voor onze gezondheid te kunnen vertellen.”
Marit Heinen
projectmanager stichting Climate Adaptation Services (CAS)
“Voor de toekomst hoop ik dat we kunnen leren om met de hitte om te gaan. Niet met energieslurpende airco’s. Maar met groene, duurzame vormen van hittebestrijding en klimaatadaptatie, zoals meer groen in de stad.”
@ marit@climateadaptationservices.com
Stefan Jak
beleidsadviseur ruimte en vakspecialist klimaatadaptatie ProRail
“Bij ProRail hebben we hitte benoemd als een van de belangrijkste thema’s op het gebied van klimaatbestendigheid. We doen onderzoek naar de gevolgen voor het spoorsysteem op alle fronten: van de techniek tot de werknemer, de reiziger en de omwonende.”
Sanda Lenzholzer
hoogleraar landschapsarchitectuur Wageningen University & Research (WUR)
“Ik ben al zo’n twintig jaar actief op het gebied van stadsklimaat en hitte. Gelukkig neemt de aandacht hiervoor nu toe. Mijn onderzoek richt zich bijvoorbeeld op gebieden met een vergelijkbaar stadsklimaat die overdag heel warm kunnen worden, maar ’s nachts ook verkoeling kunnen brengen.”
Hans Ruiter
specialist zwemwaterkwaliteit Rijkswaterstaat
“Als het heet is, willen mensen overal kunnen zwemmen. De overheid vindt dat dit niet altijd veilig is. Ik houd me wat hitte betreft met name bezig met zwemwater: van publieksvoorlichting en fysieke veiligheid tot hygiëne. Denk aan ziekteverwekkers, blauwalgen en botulisme.”
Peter Siegmund
klimaatonderzoeker KNMI
“Waarnemingen van temperatuur hebben meer mijn belangstelling dan projecties op de toekomst. We zien dat er voortdurend hitterecords worden gebroken. Ik geef daarbij graag wat context. Zo is Groningen nu net zo warm als Maastricht vroeger.”
René van der Velde
universitair hoofddocent landschapsarchitectuur en urban forestry aan de TU Delft
“Groene infrastructuur is een sleutelbegrip als het gaat om oplossingen voor hittestress. Ik houd me bezig met kennisontwikkeling op dit gebied en in het bijzonder met urban forestry als aanpak voor klimaatadaptatie in steden en landschappen.”