Aardgasvrij in Rotterdamse wijk

Hoe neem je bewoners mee bij de overgang van gas naar een warmtenet? Hoe betrek je hen bij een langjarig proces met allerlei onzekerheden dat voor velen voelt als een ver-van-mijn-bedshow? Ontwerpers van Zeewaardig, Noorderwind en Kickstad gingen met dit vraagstuk aan de slag in de Rotterdamse wijk Reyeroord.

Zeewaardig

Het ontwerpteam experimenteerde in opdracht van de gemeente Rotterdam met verschillende interventies. Het doel was om bewoners te informeren, te enthousiasmeren en inzicht te krijgen in hun behoeften met betrekking tot stadsverwarming. Er zijn zowel kleine verbeteringen aan bestaande middelen doorgevoerd als nieuwe ideeën getest, zoals kunstobjecten met informatieve functies op straat.

Zeewaardig

De gemeente Rotterdam wil bewoners motiveren om actie te ondernemen om aardgasvrij te worden. Daarom is het van belang om de abstracte warmtetransitie te vertalen naar iets wat tastbaar is in de wijk. Met de ontwerpende aanpak in Reyeroord is diepgaand inzicht in de leefwereld van bewoners opgedaan. Op deze manier werkt de gemeente samen met bewoners stapsgewijs toe naar een aardgasvrij Reyeroord in 2028.

Door Renate Hilhorst


Zeewaardig

Het ontwerpen van methoden om samen complexe vraagstukken creatief op te lossen.

Ontwerpende aanpak Aardgasvrij

Zeewaardig Toolbox

In 2035 moet de Rotterdamse wijk Reyeroord aardgasvrij zijn. Dat is voor de gemeente én de bewoners een grote stap. Welke interventies zijn het meest effectief om de bewoners hiertoe te activeren?