Redactieraad

Voor de samenstelling van dit trenddossier nodigt Rijkswaterstaat partners uit om samen een redactieraad te vormen. Partners voor wie de trend, net als voor Rijkswaterstaat, van grote betekenis kan worden voor hun werk of organisatie. De redactieraadsleden brengen verschillende invalshoeken in die relevant zijn voor het gesprek over de toekomst. Voor deze editie zijn dat het historische en ruimtelijke, sociaal-culturele, technologische perspectief en meer. Een voorstelrondje.

Redactieraad_artikel

PatrickBek_cv

Patrick Bek docent Hogeschool Rotterdam en gastonderzoeker TU Eindhoven

“Mijn proefschrift gaat over mobiliteitsarmoede en -ongelijkheid in de twintigste eeuw. Ik onderzoek hoe en waarom de toegang tot mobiliteitssystemen in Nederland in de loop van de tijd is veranderd, en wat de historische rol van de fiets hierin is geweest.”

p.k.b.bek@tue.nl

HeleenBuijs_cv

Heleen Buijs projectmanager Mijksenaar

“Bij Mijksenaar helpen we mensen met het vinden van de weg. De opkomst van e-bikes en speedpedelecs vraagt om een aanpassing van bewegwijzering. Als je sneller gaat, heb je minder tijd om informatie te lezen.”

buijs@mijksenaar.com

HenkJanDekker_cv

Henk-Jan Dekker promovendus TU Eindhoven

“‘Cycling pathways’ is mijn proefschrift over honderd jaar fietsen in Nederland. Ik ben geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit en hoe processen soms lange tijd nodig hebben om tot wasdom te komen.”

h.j.t.dekker@tue.nl

EtienneLataster_cv

Etiënne Lataster programmamanager VisitBrabant

“We willen meer Brabanders op de fiets. Daarbij willen we fietsen als onderdeel van een gezonde levensstijl onder de aandacht brengen en gedragsverandering stimuleren.”

etiennelataster@visitbrabant.com

RickLindeman_cv

Rick Lindeman projectmanager fiets Rijkswaterstaat

“Het is hard werken geweest om de Nederlandse fietscultuur te realiseren. Allerlei organisaties hebben daar een bijdrage aan geleverd. En die cultuur staat altijd onder druk.”

rick.lindeman@rws.nl

NickNoordzij_cv

Nick Noordzij bedrijfsleider Van Dorp City Solutions

“Ons bedrijfsmodel in een notendop is overzichtelijk. Je hebt een monteur, een busje en een klant. Dat busje werd een probleem in Rotterdam. En daar bedachten we een oplossing voor.”

noordzij@vandorp.eu

RuthOldenziel_cv

Ruth Oldenziel hoogleraar techniekgeschiedenis TU Eindhoven

“Ik wil ver weg blijven van het Elon Musk-denken. Het is het robuuste van de fiets die zich steeds kan aanpassen aan veranderende omstandigheden dat zo boeiend is.”

r.oldenziel@tue.nl

DirkvanPeijpe_cv

Dirk van Peijpe stedelijk ontwerper De Urbanisten

“Het is interessant om te bedenken en verbeelden hoe het stadslandschap eruitziet als dat is ontworpen voor de fietser. Dus als je afscheid neemt van het idee dat de automobilist de hoofdrolspeler is in onze stedelijke ruimtes.”

dirkvanpeijpe@urbanisten.nl

IskanderSmit_cv

Iskander Smit research and innovation director INFO

“De versmelting van technologie en het dagelijks leven heeft een grote invloed op de manier waarop we routes plannen.”

iskander@info.nl

BertToussaint_cv

Bert Toussaint bedrijfshistoricus Rijkswaterstaat

“Er is sprake van voortgaande bevolkingsgroei, waardoor de stad er heel anders uit komt te zien. Er ontstaan andere transportstromen. Daardoor moeten we doordachter omgaan met de openbare ruimte.”

bert.toussaint@rws.nl

MauddeVries_web

Maud de Vries medeoprichter BYCS

“We willen ervoor zorgen dat de helft van de ritten in steden wereldwijd plaatsvindt met de fiets. Fietsen kan zorgen voor de transformatie van steden.”

maud@bycs.org