Het internet in 5 lagen

Het internet bestaat in feite uit vijf lagen, waarvan de meeste gebruikers alleen de bovenste laag zien en gebruiken (bijvoorbeeld Netflix of NOS.nl). Deze infographic laat zien hoe het internet tot en met de onderste laag is opgebouwd.

Infographic 5 lagen van het internet
Beeld: Tappan

1. Applicaties

We gebruiken het internet om informatie te delen, maar ook voor videovergaderen, het bedienen van verlichting, het regelen van de beveiliging van gebouwen. En we hebben toegang tot films, muziek, tv-opnames en natuurlijk onze eigen bestanden, online opgeslagen in de cloud.

2. Algoritmes en data

Algoritmes gebruiken data (data in use) om automatisch beslissingen te nemen. Die worden steeds meer high-stake omdat ze ingrijpen op het persoonlijk leven van mensen en op vitale maatschappelijke processen. Beslissingen komen tot stand op basis van data die vaak op externe servers in de cloud staan (data at rest). Algoritmes gebruiken de internetinfrastructuur om data op te halen en te versturen (data in transit).

3. Hosting

Als we gebruikmaken van video bel diensten zoals Teams of Zoom, dan versturen we die gesprekken en beelden naar externe servers elders in de wereld. Ook alle mailtjes die je typt of tekstdocumenten die je maakt, stuurt je computer naar een datacenter. Daardoor zijn je apps altijd up-to-date en raak je je documenten niet kwijt.

4. Internetprotocollen

Internetinfrastructuur zorgt ervoor dat al dat dataverkeer mogelijk is. De infrastructuur bestaat niet alleen uit de hardware zoals kabels, antennes en serverkasten, maar ook uit een onzichtbare tussenlaag van software. Die tussenlaag is in feite het echte internet: een netwerk van aan elkaar gekoppelde computers die volgens afgesproken protocollen informatie uitwisselen.

5. Fysieke laag

Hebben we het over internet, dan hebben we het over trans-Atlantische zeekabels. Over data die met de snelheid van licht door glasvezel verbindingen schieten. Over datacenters die verbonden zijn met andere datacenters, die ook weer verbonden zijn met andere datacenters. Het internet is een verbinding van meer dan zeventig duizend computernetwerken.