Lichtkogel Experience

Ga met ons op onderzoek uit naar trends en ontwikkelingen die op ons en onze organisaties afkomen. En ontmoet andere experts en geïnteresseerden bij de Lichtkogel Experience!

Op 28 november vertelden we verhalen over cultureel erfgoed in tijden van klimaatverandering tijdens de Lichtkogel Experience in Batavialand in Lelystad.

Verhalen over cultureel erfgoed en klimaatverandering

“God schiep de wereld, maar de Nederlanders schiepen Nederland.” Het is een bekend buitenlands gezegde dat onze strijd tegen het water symboliseert en waarin bewondering voor onze polders en dijken doorklinkt. En dus is er geen betere plek te bedenken dan Batavialand in Lelystad voor een Lichtkogel Experience over ons waterrijke verleden en de toekomst van ons cultureel erfgoed in tijden van klimaatverandering.

LKX Batavialand

  • Inleiding met film over de Zuiderzee en Cornelis Lely
  • Rondleiding over het Zuiderzeegebied door gidsen
  • Inleiding over cultureel erfgoed in tijden van klimaatverandering door Hilde Roothart van Rijkswaterstaat
  • Verhaal over Schokland door auteur en historicus Eva Vriend
  • Verhalen over Unesco Werelderfgoed in Nederland door deelnemers

LKX Workshop

Verhalen over het Zuiderzeegebied door gidsen

Vanwege de regelmatige overstromingen van de Zuiderzee werden al vroeg plannen ontwikkeld om die in te polderen. Het eerste concrete plan dateert uit 1667 en kwam van Hendrik Stevin.

Verhaal over Schokland door auteur en historicus Eva Vriend

Ben je weleens op Schokland geweest? Het is een voormalig eiland in de Zuiderzee dat nu omgeven wordt door het drooggelegde land van de Noordoostpolder.

Verhalen over Unesco Werelderfgoed in Nederland door deelnemers

Cultureel erfgoed bestaat kort gezegd uit restanten uit het verleden die we vandaag de dag nog van waarde vinden. In tijden van klimaatverandering loopt ook ons erfgoed risico’s.

Terugblik eerdere Experiences

lichtkogel-experience-materialentransitie-intro

Lichtkogel Experience Materialentransitie

Het pand is groot, oud en doet zijn naam eer aan: Metaal Kathedraal. Eens was het gebouw een katholieke kerk, daarna een metaalfabriek. En nu een ecologisch en cultureel centrum voor een regeneratieve toekomst. Tijdens de Lichtkogel Experience over de materialentransitie ontmoeten 50 professionals elkaar op deze inspirerende plek. Wat is dat eigenlijk de materialentransitie? Waarom is deze zo belangrijk? En hoe doe je dat?

lichtkogel-experience-publieke waarde-intro

Lichtkogel Experience Publieke waarde

Een week voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer kwamen zo’n zeventig professionals samen voor de Lichtkogel Experience over publieke waarde. Hoe kunnen wij als professionals die werken aan de toekomst van onze leefomgeving bijdragen aan publieke waarde? Dat vraagt om een andere manier van werken: de bedoeling centraal zetten, in de maatschappij stappen, contact leggen met de samenleving, beleid en uitvoering bij elkaar brengen.

Lichtkogel Experience Hitte inleiding

Lichtkogel Experience Hitte

De Lichtkogel Experience over hitte vindt plaats kort nadat de temperaturen in ons land hoog zijn opgelopen. Om het thema kracht bij te zetten, schijnt de zon ook op deze dag waarop de koelte ver te zoeken is fel. Met 28 graden Celsius in de buitenlucht is het in KAS Woerden ondanks de zonneschermen flink warm. Gemotiveerd door de warmte verkennen vijftig professionals de gevolgen van en mogelijke oplossingen voor hitte in onze leefomgeving.

De toekomst van het ...

kwantum afbeelding

Terugblik Experience De toekomst van het internet