Eerdere edities
Op deze pagina zijn alle voorgaande edities van de Lichtkogel te vinden. Heb je vragen en/of opmerkingen over een editie? Neem dan contact met ons op.
Ben je nieuwsgierig naar toekomstige uitgaven van de Lichtkogel? Je kunt je (gratis) abonneren op de gedrukte versies van de trenddossiers!
Cultureel erfgoed in tijden van klimaatverandering
Lees de artikelen

De overstromingen in Zuid-Limburg in 2021 hebben laten zien dat zware regenbuien voor veel wateroverlast kunnen zorgen. Cultureel erfgoed liep in de zomer van dit jaar ook veel schade op. Niet alleen te veel maar ook te weinig water, met lage grondwaterstanden, kan een bedreiging vormen voor ons erfgoed. Door klimaatverandering komen deze situaties steeds vaker voor. Hoe kunnen we hier in de toekomst mee omgaan? De erfgoedprofessionals die in deze editie van de Lichtkogel aan het woord komen, zien niet alleen bedreigingen maar ook kansen.
Oktober 2024 | Nr. 2
Samenleven met water
Ons erfgoed is niet in beton gegoten. De klimaatverandering, én ons antwoord daarop, dwingt ons tot indringende keuzes ten aanzien van ons aloude landschap en hoe we daarin wonen. Soms moeten we pijn lijden, en soms is er juist winst te pakken.
Koloniaal erfgoed
Menselijk handelen en techniek hebben zwaar hun stempel op het landschap van het Caribische gebied gedrukt.
Wij passen ons aan
Bieden materiële en immateriële vormen van erfgoed sleutels voor aanpassing aan klimaatverandering?
Materialentransitie
Lees de artikelen

De meeste Nederlanders weten inmiddels wel dat er een energietransitie gaande is. Dat er ook hard gewerkt wordt aan een materialentransitie is veel minder bekend. Toch is die net zo goed nodig om het doel van een klimaatneutraal Nederland in 2050 te halen. De bouwsector is door het gebruik van materialen als beton, asfalt en staal verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de totale CO2-uitstoot. Hoe kan de bouwsector door de materialentransitie deze uitstoot verminderen? Lees in dit trenddossier hoe we kunnen versnellen en opschalen.
Mateloos fascinerend
Talloze innovatieve materialen steken de kop op. Maar hoe maak je een valide afweging van de kwaliteit en de milieu-impact ervan?
Biobased bouwen
De rijkdom aan planten en gewassen kan worden gebruikt voor een breed geschakeerd aanbod aan materialen.
Meer regie en durf nodig
Afgeschreven gebouwen, bruggen en viaducten worden bijna altijd gesloopt en als afval afgevoerd. Maar het bouwmateriaal kan vaak prima worden hergebruikt. Toch is dat is niet een-twee-drie geregeld. Wil de materialentransitie slagen, dan is er meer regie en durf nodig.
Publieke waarde
Lees de artikelen

Gedurende een aantal decennia betekende waarde vooral economische waarde. Overheden moesten een stapje opzij doen voor de markt. Maar er vindt een omwenteling plaats. Publieke waarde krijgt meer aandacht. Er is een zoektocht gaande naar nieuwe verhoudingen tussen overheden en burgers. Marktpartijen zijn op zoek naar hun maatschappelijke bedoeling. Maar wat is dan van waarde voor het publiek? En hoe beïnvloedt dat de grote transities van onze tijd? Lees in dit trenddossier hoe we de burger centraal kunnen stellen en het publieke belang kunnen dienen.
Oktober 2023 | Nr. 2
Publieke belang
De overheid slaagt er niet in om ons publieke belang te borgen, constateert schrijver en adviseur Marije van den Berg.
Waarden in Europa
Van IJsland tot Azerbeidzjan, in 36 Europese landen wordt elke negen jaar gepeild hoe het staat met de publieke waarden. Hoe sterk is in die landen het milieubewustzijn? Hoe staat het met het geloof in de democratie? Met het vertrouwen? Met gelijkheid?
Energiearmoede
Een gesprek met Robert Duiveman over de onbedoelde negatieve effecten van vaak zinvolle regels, zoals voor verduurzaming.
Hitte
Lees de artikelen

In ons land loopt de temperatuur in de zomer vaker op tot 40 graden Celsius. Hitte heeft invloed op de buitenruimte, onze infrastructuur en leefomgeving. Denk daarbij aan de gevolgen voor sluizen, bruggen en rails; maar ook aan verslechtering van waterkwaliteit, schade aan de natuur en afname van de arbeidsproductiviteit. Kunnen we in de toekomst meer hittecrises verwachten en wat betekent dat dan voor onze leefomgeving? En voor overheden en organisaties? Lees in dit trenddossier niet alleen over de problemen die hitte veroorzaakt maar ook over mogelijke oplossingen voor meer koelte.
Wennen aan de hitte
Mensen kunnen zich lichamelijk goed aanpassen aan hitte. Toch zijn er sterftepieken tijdens hete zomers. Wat doet hitte met ons lichaam? Hoe passen we ons aan? En kan dat ook zonder airco? Twee hittedeskundigen geven de antwoorden.
Vergroenen
Hoe kunnen we het beste omgaan met de toenemende hitte, vooral in de stad? Een pleidooi voor meer groene infrastructuur.
Koel krijgen
Studenten van de Hogeschool van Amsterdam zoeken naar manieren om het Amersfoortse stationsgebied koel te krijgen.
Fietslandschap van de toekomst
Lees de artikelen

De fiets wordt gezien als de oplossing voor veel van onze problemen: toegankelijk en betaalbaar, stiller, kleiner, schoner, gezonder en duurzamer. Meer fietsers en voertuigen met verschillende snelheden, dat vraagt om een andere infrastructuur. Hoe ziet het fietslandschap van de toekomst eruit? Wat zien we als we het perspectief van de automobilist vervangen door dat van de fietser? Wat betekenen verschuivingen in snelheid en schaal voor de toekomst van het verkeer en de inrichting ervan? Lees de artikelen en denk mee over het toekomstige fietslandschap!
September 2022 | Nr. 2
Wereld winnen
De fiets blijkt dé oplossing voor veel problemen van deze tijd. Maar daarvoor zijn wel scherpe keuzes nodig.
Bij hoog en laag
Fietsbruggen en -parkeergarages vinden steeds meer hun weg in de hoogte en de diepte. Door ruimtegebrek? Door investeringen in fietsinfrastructuur? Of toch de creativiteit van Nederlandse architecten en ontwerpers die kansen zien?
Makers
De makers van het honderdjarige Nederlandse fietslandschap gaven vorm aan de fietsinfrastructuur van vandaag.
Rechten van de natuur
Lees de artikelen

Met name door klimaatverandering is het besef toegenomen dat wij als mensen niet naast de natuur staan maar dat we er onderdeel van uitmaken. Op verschillende plekken zoeken mensen naar wegen om het tij te keren en steeds vaker doen ze daarbij met succes een beroep op de rechter. Waarom wordt de huidige natuurregelgeving niet toereikend gevonden? Wat gebeurt er internationaal rond rechten van de natuur? Als de natuur zelf een stem zou hebben, wat zou dat dan in de praktijk betekenen? Lees dit trenddossier en denk mee over de mogelijkheden van deze juridische aanpak!
Juni 2022 | Nr. 1
De toekomst van het internet
Lees de artikelen

Eén ding is zeker: het internet is beslist nog niet uitontwikkeld. Tal van technische ontwikkelingen liggen er in het verschiet. Wat betekent dit voor ons als maatschappij? Hoe maken we gebruik van de kansen die internet ons biedt zonder dat onze autonomie en sociale gelijkheid daarbij in het geding komen? Waar moeten we op letten bij het inrichten van onze infrastructuur en ruimtelijke ordening? Waar halen we de energie en grondstoffen vandaan en hoe voorkomen we negatieve invloed op de leefomgeving? Download dit trenddossier en denk mee over de bedreigingen en kansen!
Zeewier

Als we het goed aanpakken, zeggen verschillende experts, wordt zeewier de motor achter een nieuwe blauwe economie. Zeewier vereist geen landbouwgrond, geen zoet water en geen bemesting. Wat zal dit betekenen voor de (Nederlandse) voedselproductie en de energietransitie? Wat is er biologisch en chemisch nu zo interessant aan zeewier? Welke toepassingen zijn er? Hoe kan zeewier op een duurzame manier geteeld worden? En hoe zit het eigenlijk met ruimtegebruik, belangen en rechten op de Noordzee? Download deze Lichtkogel en bijt je vast in het zeewier!
November 2020 | Nr. 2
Zandtekort

De wereldwijde zandhonger is gestegen tot 50 miljard ton per jaar met tekorten, conflicten en milieuschade tot gevolg. Ook in Nederland is zand onmisbaar voor ophoging, kustverdediging en voor projecten zoals de Zandmotor. Tot nu toe is Nederland zelfvoorzienend, maar zal klimaatverandering onze vraag naar zand vergroten? Wat is de ecologische en sociale impact van onze toenemende zandhonger? En welke ontwikkelingen zijn er al gaande rondom nieuwe materialen en circulariteit in de bouw? Steek je kop niet in het zand, maar denk mee met deze Lichtkogel editie!
Juni 2020 | Nr. 1
De invloed van China op onze infrastructuur

De ontwikkeling van China als wereldmacht gaat snel: binnen een aantal decennia heeft het zich ontwikkeld tot de tweede economie ter wereld. De Chinese groeistrategie is steeds beter voelbaar in onze havens, langs onze spoorwegen, in onze technologie en op onze universiteiten. Welke impact heeft de nieuwe zijderoute op onze infrastructuur? Hoe verloopt de samenwerking met Chinese bedrijven binnen en buiten Nederland? Wat kunnen wij van China leren en hoe verhouden de Chinese en Westerse cultuur zich tot elkaar? Je leest het allemaal in deze editie van de Lichtkogel.
December 2019 | Nr. 2
Opkomende stoffen

In onze samenleving worden voortdurend nieuwe synthetische stoffen ontwikkeld en toegepast. Via allerlei wegen komen deze stoffen uiteindelijk in de waterketen terecht, wat consequenties heeft voor mens en milieu. Dit leidt tot dilemma's: hoe kan innovatie blijven bestaan terwijl we ook een veilige leefomgeving willen waarborgen? Moeten wij heel anders gaan denken over de veiligheid en waterkwaliteit van onze rivieren? Hebben wij al die nieuwe synthetische stoffen wel nodig, of kunnen we duurzamere oplossingen bedenken? Deze Lichtkogel geeft stof tot denken voor al deze vragen!
Wie ontwerpt de algoritmen?

Kunstmatige intelligentie is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Met behulp van slimme en zelflerende algoritmen kunnen intelligente systemen ons ondersteunen, adviseren of werk overnemen. We praten met chatbots, houden de straten in de gaten met slimme camera's, voorspellen criminaliteit in wijken met behulp van intelligente systemen, experimenteren met autonome voertuigen, etc. Waar brengt dit ons? Hoe veranderen deze nieuwe digitale technologieën onszelf, ons werk en onze organisaties? Onderzoek onze wereld vol algoritmen met deze editie van de Lichtkogel.
November 2018 | Nr. 2
Reistijd

In ons land draait de thematiek van mobiliteit vooral om (het verkorten van) reistijd. We lopen hier tegen grenzen aan: het uitbreiden van wegen geeft even ruimte, waarna ze weer wordt opgevuld door extra mobiliteit. Zijn er geen andere oplossingen? Zouden we het ook over het genoegen van reistijd kunnen hebben in plaats van het tijd'verlies'? Waarom kiezen reizigers soms niet de snelste route? En zullen nieuwe technologieën, zoals de zelfrijdende auto en Mobility as a Service, de beleving van reistijd veranderen? Haal je hoofd uit de parkeerstand, bekijk deze Lichtkogel en denk met ons mee!
Maart 2018 | Nr. 1
Klimaatneutraal

Lange tijd vonden politiek en samenleving klimaatverandering wel belangrijk, maar de drempel om er maatregelen aan te verbinden was hoog. Met het akkoord van Parijs in 2015 is dit veranderd: we gaan nu écht aan de slag. De effecten zijn al goed merkbaar: droogte, heftige buien en overstromingen. Om de CO2-uitstoot omlaag te brengen, worden traditionele werkwijzen ter discussie gesteld, innovatieve maatregelen genomen en nieuwe concepten of businessmodellen ontwikkeld. Lees deze editie: dit wordt één van de belangrijkste uitdagingen voor infrabeheerders in de 21e eeuw!
Oktober 2017 | Nr. 2
Eigen kracht

De 'klassieke' rol van de overheid is aan het verschuiven; er ontstaat steeds meer een horizontale samenwerking tussen overheid, bedrijven en burgers. Maar wat betekent dat nu concreet? Om dit ontdekken, nemen we Noord-Nederland onder de loep. Welke trends zijn hier aanwezig? En wat voor initiatieven nemen inwoners of bedrijven uit de regio, om hierop in te spelen? Variërend van de gaswinningenproblematiek, tot data-startups, van innovatie gericht op de energietransitie, tot landschapskunst, en veel meer. Bekijk deze editie van de Lichtkogel en laat je meevoeren naar het noorden van ons land.
Mei 2017 | Nr. 1
Zelfredzaamheid of zorgplicht?
Denken vanuit de levenscyclus

November 2016 | Nr. 3

Robots in de openbare ruimte
De verbeelding van de toekomst

April 2016 | Nr. 1

November 2015 | Nr. 3
Nederland warmt op!
Synchromodaal transport

September 2015 | Nr. 2

April 2015 | Nr. 1
Gezonde verstedelijking
Big data

November 2014 | Nr. 2

Juni 2014 | Nr. 1